Donatılı zeminlerin tasarım prensiplerinin uluslararası standartlara göre karşılaştırmalı olarak C sharp tabanlı hazırlanmış bir program yardımıyla incelenmesi
A comparative analysis of the design principles of reinforced earth walls according to international standards with the help of an C sharp based program
  1. Tez No: 766134
  2. Yazar: ERTUĞRUL GAZİ ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Donatılı zemin, çekme dayanımı, dolgu zemin, iç stabilite ve dış stabilite, dinamik ve statik tasarım, Reinforced Earth, tensile strength, infill ground, internal stability and external stability, dynamic and static design
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu yüksek lisans çalışmasında, zemin iyileştirme uygulamalarında yaygın olarak kullanılan donatılı zemin (toprakarme) yönteminin AASHTO Amerikan Karayolları Şartnamesi ve Türk yönetmelik ve hesap yöntemlerine göre karşılaştırmalı olarak incelenmesi ve C Sharp veri tabanında bir yazılım geliştirerek mühendislik hesaplarının hızlı, daha doğru ve güvenilir hesaplanabilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 12 metre yapı yüksekliğine sahip ve tasarıma göre farklılık gösteren donatı uzunluğuna (yapı genişliği) sahip iki kademeli donatılı zemin yapısının Türk Standartları ve Amerikan Karayolları Şartnamesine göre ilk olarak el ile çözülmüş, daha sonra hazırlanan C Sharp yazılım programı ile hesaplanmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. El ile çözülen ve geliştirilen hesap programı ile yapılan analizler son olarak Plaxis 2D geoteknik sayısal analiz programı ile inşa aşamalarına uygun bir şekilde modellenmiştir. Modellenen yapıda analizler yapılmış ve çalışma kapsamında hazırlanmış C Sharp program sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Her ne kadar hazırlanmış yazılım analitik bir çözüm ortaya koymuş olsada bir sonlu elemanlar programı olan Plaxis 2D yazılımıyla kıyaslandığında sonuçların benzer olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this master's study, it is aimed to comparatively examine the Mechanically stabilized Earth Wall (reinforced earth method), which is widely used in soil improvement applications, according to the AASHTO American Highways Specification and Turkish code and calculation methods, and to develop a software in the C Sharp database to calculate the engineering calculations faster, more accurately and reliably. In the study, the two-stage reinforced earth structure with a height of 12 meters and a reinforcement length (structure width) that differs according to the design was first solved by hand according to Turkish Standards and American Highways Specifications, then calculated with the prepared C Sharp software program and the results were compared. The analyzes made with the manually solved and developed calculation program were finally modeled in accordance with the construction stages with the Plaxis 2D geotechnical numerical analysis program. Analyzes were made in the modeled structure and compared with the results of the C Sharp program prepared within the scope of the study. Although the prepared software provided an analytical solution, the results were similar when compared to Plaxis 2D software, which is a finite element program.