Berdi Kerbabayev'in 'Täsinje Oglan', 'Pioner Öý Hojalygynda', 'Meleje', 'Närahat Gylyk' ve 'Atasynyň Ogly' adlı uzun hikâyeleri üzerine dil incelemesi
Linguistic analysis on Berdi Kerbanyev's long story 'Interesting Child', 'Pioneer in Domestic Service', 'Melece', 'Naughty Child' and 'Father's Son'
  1. Tez No: 766196
  2. Yazar: ENEJAN HUDAYBERDIYEVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Türkmen Türkçesi, Berdi Kerbabayev, İlginç Çocuk, Pioner Ev Hizmetinde, Melece, Yaramaz Çocuk, Babasının Oğlu, Turkmen Turkish, Berdi Kerbabayev, Interesting boy, Pioner home service, Melece, Naughty boy, Father's son
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu lisansüstü tez çalışmasının konusu, Türkmen realis yazar, şair Berdi Kerbabayev'in yazmış olduğu“İlginç Çocuk”,“Pioner Ev Hizmetinde”“Melece”,“Yaramaz Çocuk”ve“Babasının Oğlu”adlı hikâyeleridir.“İlginç Çocuk”adlı hikâyede Beşim adlı çocuğun küçük yaşta yaptığı hâl ve hareketleri anlatılır.“Pioner Ev Hizmetinde”ise Nazar'ın çölde devesiyle geçirdiği maceraları anlatılır.“Melece”hikâyesinde Melece'nin ikinci dünya savaşına giden abisi Baymırat'ı özlemesi ve annesi ile olan olayları anlatılır.“Yaramaz Çocuk”bu hikâyesinde her şeye merak saran küçücük, yaramaz çocuk Aman'ın başından geçen olaylar anlatılır.“Babasının Oğlu”adlı hikâyesinde ise Murat'ın savaşa giden babasına olan özlemi ve onun gibi cesur bir kişi olmak istemesi anlatılır. Eser,“Dil İncelemesi ve Metin”olarak iki başlık altında ele alınmıştır. Dil incelemesi kısmında Türkmen Türkçesinin şekil bilgisi içerisinde yer alan sözcük türleri incelenmiştir. Metinde geçen çekim eklerinin Türkmen Türkçesinde nasıl kullanıldığı örnekler ile gösterilmiştir. Metin bölümünde asıl metin verilmiştir. Daha sonra Türkiye Türkçesine aktarımı yapılmıştır. Tezin son bölümünde sonuç ve kaynaklara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this postgraduate thesis is the stories“Interesting Child”,“Pioner Home Service”,“Melece”,“Naughty Child”and“Daddy's Son”written by Turkmen realis writer and poet Berdi Kerbabaye. In the story“Interesting Child”, the behavior and actions of a child named Beşim are told at a young age. In“Pioner's Home Service”, the adventures of Nazar with his camel in the desert are told. In the story“Melece”, Melece's longing for her brother Baymirat, who went to the second world war, and the events with her mother are told. In this story,“Naughty Boy”, the events of Aman, a tiny, naughty boy who is curious about everything, are told. In his story called“Daddy's Son”, Murat's longing for his father who went to war and his desire to be a brave person like him is told. The work is discussed under two headings as“Language Analysis and Text”. In the language analysis part, the word types in the morphology of Turkmen Turkish were examined. How the inflectional suffixes in the text are used in Turkmen Turkish is shown with examples. The original text is given in the text section. Later, it was transferred to Turkey Turkish. In the last part of the thesis, results and sources are given.