Çocuk yoğun bakım ünitesinde status epileptikus tanısıyla takip ve tedavi edilen çocuk hastaların etiyolojik nedenleri, klinik ve laboratuvar özellikleri açısından değerlendirilmesi
Status epilepticus in a child intensive care unitevaluation of child patients followed up and treated with diagnosis in terms of etiological reasons, clinical and laboratory features
- Tez No: 766219
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA GÜRKAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Status Epileptikus, Etiyoloji, Yoğun Bakım Ünitesi, Prognoz, Status Epilepticus, Etiology, Intensive Care Unit, Prognosis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş ve Amaç: Status epileptikus, epileptik nöbet aktivitesinin 5-10 dakikayı geçmesi veya iki ve daha fazla nöbetin bilinç durumunun korunmadan devam etmesidir. Türkiye'de pediatride yapılan çalışmalar arasında status epileptikus konusunda az sayıda çalışma yer almaktadır. Bizim çalışmamızda çocuk yoğun bakım ünitesine status epileptikus nedeniyle yatırılan hastaların prospektif olarak değerlendirilerek etiyolojinin, klinik ve laboratuvar özelliklerinin, tedavi protokollerinin ve prognozun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Şehir Hastanesi Çocuk Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'nde 1 Mart 2021-1 Mart 2022 tarihleri arasında yatırılarak izlenen ve status epileptikus tanısı alan 149 hasta prospektif olarak değerlendirildi. Hastaların demografik özellikleri, nöbet etiyolojisi, nöbet semiyolojisi, klinik bulguları ve laboratuvar verileri ve hastanın prognozu değerlendirmeye alındı. Çalışmaya yaşları 1ay-18 yaş arasında olan hastalar dahil edildi. Bulgular: Yaş ortalaması 51,84 ay idi. Hastaların %50,3'ü kız idi. Hastaların %8,7'sinin nöbetleri 5-30 dakika arasında, %39,6'sının 60 dakikadan uzun (RSE), %43,6'sının 24 saatten uzun (SRSE) sürdü. Nöbet etiyolojisinde hastaların %26,2'sinde akut semptomatik nedenler, hastaların %73,8'inde remote semptomatik ve progresif nedenler yer aldı. Hastaların prognoz durumu incelendiğinde; %44,3'ünün iyi prognoz olduğu, %55,7'sinin kötü prognoz olduğu saptandı. Hastaların prognozu ile Glasgow Koma Skala skoru, yoğun bakım yatış süresi, ventilatörde kalma süresi arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki olduğu görüldü. Sonuç: Ülkemizde çocukluk yaş grubunda status epileptikus etiyolojisini, klinik ve laboratuvar özelliklerini, tedavi yaklaşımlarını, prognostik faktörlerini ve mortalitesini değerlendiren sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu nedenle çok merkezli, geniş örneklemli, prospektif olarak yürütülecek çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Status epilepticus is the presence of epileptic seizure activity lasting longer than 5-10 minutes or two or more seizures continuing without returning the baseline level of consciousness. There are few studies related with status epilepticus in pediatric age group in Turkey. In our study, it was aimed to evaluate prospectively the etiology, clinical and laboratory characteristics, treatment protocols and prognosis of the patients with status epilepticus, hospitalized in the pediatric intensive care unit. Materials and Methods: The 149 patients diagnosed with status epilepticus and hospitalized between March 1, 2021 and March 1, 2022 in the Pediatric Intensive Care Unit of Health Sciences University Ankara City Hospital Children's Hospital were evaluated prospectively. Demographic characteristics, seizure etiology, seizure semiology, clinical findings and laboratory data, and prognosis of the patients were evaluated. Patients aged between 1 month and 18 years were included in the study. Results: The mean age was 51.84 months. The girls were 50.3% of the patients. Seizures of 8.7% of patients lasted between 5-30 minutes, 39.6% of them lasted longer than 60 minutes (RSE), 43.6% of them lasted longer than 24 hours (SRSE). In the etiology of seizures, 26.2% of the patients had acute symptomatic causes, and 73.8% of the patients had remote symptomatic and progressive causes. When the prognosis status of the patients is examined; It was determined that 44.3% had a good prognosis and 55.7% had a poor prognosis. There was a statistically significant relationship between the prognosis of the patients and Glasgow coma scale score, length of stay in the intensive care unit, and length of stay on the ventilator. Conclusion: There are limited number of studies evaluating the etiology, clinical and laboratory characteristics, treatment approaches, prognostic factors and mortality of status epilepticus in the childhood age group in our country. Therefore, there is a need for multicenter, large sample, prospective studies.