Ağızdan verilen kurşunun sıçan (Rattus rattus) dalak dokusu üzerine etkileri
The effects of lead intoxication on the spleen tissue of rat (Rattus rattus)
- Tez No: 76629
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN GÜVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Histopatoloji, sitoloji, dalak, kurşun, sıçan, elektron mikroskobu, Histopathology, spleen, lead, rat, electron microscopy
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada ağızdan verilen kurşunun“Rattus rattus”un dalak dokusu üzerindeki etkileri ışık ve elektron mikroskop seviyesinde incelenmiştir. Vücut ağırlığı 200 gr olan sıçanlara 4,6,14 ve 18 günlük sürelerde hergün bir defa olmak üzere 1 mi suda çözünmüş 0,5 mg (2,5 mg/kg) kurşun asetat verilmiştir. Dalaktan alman doku örneklerinin yan ince ve ince kesitleri hazırlandıktan sonra ışık ve elektron mikroskopta incelenmiştir. Deney gruplarında erken dönemlerde beyaz pulpada hiposelularite, venöz sinuzoidlerde genişleme, hücre sitoplazmalarında vakuolleşme ve bozulma tespit edilmiş, çekirdek heterokromatik bir görünüm kazanmıştır. Mtokondrilerin şişerek vakuol görünümü kazandığı ve iç zar sisteminin bozulduğu izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of lead intoxication on the spleen tissue of rat (Rattus rattus L.) was investigated by using light and electron microscope. Rats, approximately body weight of 200 g were used in experiments. The animals were exposed to oral administration of lead acetate of 0,5 mg disolved in the drinking water of 1 ml. After 4,6,14 and 18 days oral administration the specimens of spleen tissue were obtained from each animal. The most significant effect at TEM level of lead intoxication was observed on the mitochondria. These organelles were observed to be swollen and indistinction of their cristae was evident resulting in vacuole formation. The various size of vacuoles were found in some cells.