Bazı yarasa türlerinin uçma kaslarında morfolojik ve histokimyasal çalışmalar
  1. Tez No: 76628
  2. Yazar: SUNA CEBESOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVAT AYVALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Myotis myotis, Miniopterus schreibersi, Skeletal muscles, Fiber types, ATPase, NADH, SHD, Histochemical tests
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Myotis myotis ve Miniopterus schreibersi'ye ait iki esas ve iki yardımcı uçma kası morfolojik ve histokimyasal olarak çalışılmıştır. M.myotis ve M. schreibersi ' nin pektoral kasında histokimyasal olarak iki tip hızlı kasılan fibril tanımlanmıştır. Glisin-kalsiyum-formaldehit preinkübasyonundan sonra miyozin- ATPaz ile boyanarak bunlar tip Ha ve tip Hb olarak sınıflandırılmıştır. Esas uçma kası olan serratus ventralis ve yardımcı uçma kasları triceps brachii ve biceps brachii tip I, tip ila ve tip lib fibrilleri içermektedir. Her iki yarasa türünde pektoral kas dışındaki uçma kaslarındaki bütün tip Ifibriller NADH-TR ile koyu boyandıklarından dolayı yüksek oksidatiftirler. Tip II a fibrilleri NADH-TR veSDH ile nispeten daha zayıf boyanmışlardır, buda orta derecede oksidasyon kapasitesini göstermektedir. M.myotis ve M. schreibersi esas ve yardımcı uçma kaslarındaki tip lib fibrilleri, NADH-TR ye zayıf reaksiyon verdiklerinden dolayı düşük oksidatif olarak kabul edilmişlerdir. M.myotis ve M. schreibersi'nin uçma kasları morfolojik olarak karşılaştırılacak olursa; M. schreibersi küçük bir yarasa olmasına rağmen fibrillerinin çapı M.myotis' den daha büyüktür. M. schreibersi 'nin yardımcı ve esas uçma kaslarının fibril çapları M.myotis 'de bulunan fibrillerin çaplarından daha büyüktür. M. schreibersi'nin fibril dağılımı, pektoral kasda tipli a fibrilleri % 87, tipli b fibrilleri ise %13, M.myotis' de ise bu dağılımın tipli afibrillerde % 76, tipli bfibrillerde ise % 24 oranında olduğu tesbit edilmiştir. Serratus ventralis'de, triceps brachii ve biceps brachii de hızlı fibrillerin yüzdeleri M. schreibersi' de, M.myotis'e göre daha fazla bulunmaktadır. Buna karşılık M.myotis' in seratus ventralis, triceps brachii ve biceps brachii nin tip I fibrilleri yüzde olarak M. schreibersi'nin aynı kaslarındaki tip I fibrillerinden daha fazladır.
Özet (Çeviri)
Two primary and two accessory flight muscles of Myotis myotis and Miniopterus schreibersi were studied using morphological and histochemical analysis. Two fast-twitch fiber types are histochemically identified in pectoralis muscles of M.myotis and M. schreibersi. These were classified as type II a and type II b according to gly cine-calcium-formalin preincubation staining protocol for myosin ATPase. The primary flight muscles, serratus vent alis and the accessory flight muscles,triceps brachii and biceps brachii included type I, type II a and type II b fibers. All type I fibers in two bats flight muscles (except pectoralis) were highly oxidative, as stained darkly for NADH-TR. All type II (i fibersexhibited relatively intense staining properties for NADH-TR and SDH, suggesting anintermediate oxidative capacity. In M.myotis and M. schreibersi primary and accessory flight muscles, type II b fibers were low oxidative, as indicated by light reaction for NADH-TR. If flight muscles of M.myotis and M.schreibersi are compared depending on this study; Although Mschreibersi is a small bat, the diameters of it's fibers are greater than that of M.myotis. Fiber diameters of primary and accessory flight muscles of M.schreibersi are greater then M.myotis' s fiber diameters. Fiber ratios of M.schreibersi for the pectoral muscle are 87 % for fiber type II a and 13 % for fiber type II b. Fiber ratios for M.myotis are 76 % for fiber type II a, and 24 % for fiber type II b. Moreover the ratios of rapid fibers belonging to biceps brachii are more in M.schreibersi that of M.myotis, the ratio of type I fiber of serratus ventralis, biceps brachii and triceps brachii muscles in M.myotis are more then the ratios of type I fibers of the same muscles in M.schreibersi.