Hâfız Hüseyin Ayvansarâyî'nin Naat Mecmuası'nın transkripsiyonlu metni ve MESTAP'a göre tasnifi
Transcripted text of the Hâfız Hüseyin Ayvansarâyî's Naat Mecmua and its classification according to the MESTAP
- Tez No: 766314
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVDA ÖNAL KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmua, Naat Mecmuası, Hâfız Hüseyin Ayvansarâyî, MESTAP, Mecmua, Naat Mecmuası, Hâfız Hüseyin Ayvansarâyî, MESTAP
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 816
Özet
Mecmualar, Türk edebiyatının önemli kaynakları arasında yer alırlar. Çeşitli türlerde tertip edilebilen, bir ya da birden fazla kişi tarafından derlenebilen mecmualar manzum veya mensur örneklerin bir araya getirilmesiyle oluşurlar. Mecmualar sadece herkes tarafından bilinen ve beğenilen örnekleri değil geniş kesimlere ulaşma imkânı bulamamış şahıs ve eserleri de günümüze taşımaları bakımından ayrı bir öneme sahiptirler. Bu bağlamda naat mecmuaları da Hz. Peygamber için yazılmış şiirleri bir araya getiren derlemelerdir. Çalışmamıza konu olan Naat Mecmuası ise Hâfız Hüseyin Ayvansarâyî tarafından tertip edilmiştir. Mecmuada 209 farklı şairin tamamı“yâ Resûlallâh”redifli 527 şiiri bulunmaktadır. Naat Mecmuası'nın şimdilik bilinen yegâne nüshası mürettip nüshası hâlinde aile kütüphanemizdedir. MESTAP kapsamında hazırlanan bu çalışmada ilk olarak“mecmua”kavramı tanımlanmış ve mecmuaların tarihî gelişimine kısaca temas edilmiştir. Bu bölümde zaman içerisinde ele aldığı konular bakımından çeşitlenen mecmuaların türleri hakkında da genel bilgiler verilmiş ve araştırmacılar tarafından yapılan mecmua tasnif denemelerine değinilmiştir. Akabinde çalışmamıza konu olan mecmuanın mürettibi ve eserleri hakkında bilgiler aktarılmış, mecmuanın sistematik fihristi kabul edilebilecek MESTAP Tabloları verilmiştir. Bu bölümü mecmuada şiirleri bulanan şairler hakkında kaynaklardan derlenen kısa bilgiler takip etmiştir. Çalışma, Naat Mecmuası'nın transkripsiyonlu metninin verildiği bölümle nihayetlenmektedir. Ayvansarâyî'nin bu mecmuası sadece belirli bir konu ve redif etrafında oluşturulmuş olması bakımından değil, divanı olmayan ya da divanı günümüze ulaşamayan bazı şairlerin şiirlerini ihtiva etmesi açısından da değerli bir derleme olarak kabul edilebilir.
Özet (Çeviri)
Mecmuas are among the important sources of Turkish literature. Mecmuas, which can be arranged in various literary genres and compiled by one or more people, are composed of verse or prose examples. Mecmuas have a special importance in terms of bringing not only examples that are known and appreciated by everyone, but also writers, poets and works that have not had the opportunity to reach large audiences. In this context, naat mecmuas are also compilations that bring together poems written for the Prophet. Naat Mecmua, which is the subject of our study, was compiled by Hâfız Hüseyin Ayvansarâyî. In this literary work, there are 527 poems belongs to 209 different poets, all of which have“Yâ Resûlallâh”redifs. The unique exemplar of Naat Mecmua is in our family library as a duplicated copy. In this study, which was prepared within the scope of MESTAP, the term of“mecmua”was first defined and the historical development of mecmuas was touched on briefly. In this section, general informations were given about the types of journals that have diversified in terms of the topics they deal with over time, and the journal classification studies made by the researchers were discussed. Afterwards, information about the compiler and his literary works were represented. And then we explained the work according to MESTAP Tables which can be accepted as the systematic index of the mecmua. This section was followed by brief informations about the poets whose poems were found in the mecmua. The study concludes with the section where the transcripted text of Naat Mecmua is presented. Ayvansarâyî's mecmua can be considered as a valuable compilation not only in terms of being created around a specific subject and redif, but also in that it contains the poems of some poets who do not have a divan or whose divan has not survived to the present day.