Geri Dön

Tip 1 diabetes mellitus hastalarında yeme bağımlılığının; serum ghrelin ve metabolik kontrol parametreleri ile ilişkisi

Food addiction in TYPE 1 diabetes mellitus patients; its relationship with serum ghrelin and metabolic control parameters

  1. Tez No: 766345
  2. Yazar: MUHAMMET FATİH ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DEVRİM SİNEM KÜÇÜKSARAÇ KIYICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 61

Özet

Amaç: Tip 1 diyabetes mellitus (T1DM) hastalarında yeme bağımlılığı sıklığının belirlenmesi ve yeme bağımlılığının serum ghrelin düzeyleri ve metabolik kontrol parametreleri ile olan ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Yöntem ve gereç: Çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İç Hastalıkları/Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları polikliniğinde takip edilen, 18-65 yaş arasında olan 160 T1DM tanılı hasta ile gerçekleştirildi. Hastalardan 8 saatlik açlık sonrası antropometrik ölçümlerinin yapılmasını takiben venöz kan örneği alınarak serum ghrelin düzeyi ve biyokimyasal parametrelerin ölçümü yapıldı. Serum ghrelin seviyeleri ELİSA yöntemi ile belirlendi. Yeme bağımlılığı modifiye Yale Yeme Bağımlılığı ölçeği 2.0 ile (mYFAS 2.0) değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda T1DM'li hastaların yeme bağımlılığı sıklığı %25,6 (n=41) olarak bulundu. Yeme bağımlılığı olan ve olmayan bireyler arasında cinsiyet dağılımı, ortalama yaş ve eğitim durumu açısından istatistiksel fark yoktu. Yeme bağımlılığı olan grupta beden kitle indeksi (BKİ) anlamlı olarak daha yüksek iken (p=0,047) aylık gelir düzeyi, diyabet süresi ve insülin pompa kullanım oranları anlamlı olarak daha düşük olarak saptandı (sırasıyla; p=0,025, p=0,009, p=0,046). Yeme bağımlılığı olan ve olmayan grup metabolik kontrol parametreleri ve serum ghrelin düzeyi açısından karşılaştırıldığında HbA1c, LDL kolesterol, TG ve serum ghrelin düzeyleri açısından anlamlı fark bulunmadı. Serum ghrelin düzeyi ile BKİ (r=-0,171; p=0,030), bel çevresi (r=-0,256; p=0,001) ve serum trigliserid düzeyi (r=-0,168; p=0,033) arasında negatif yönde istatiksel anlamlı korelasyon bulundu. Sonuç: T1DM'li bireylerde yeme bağımlılığı sıklığının T2DM'li bireylere benzer şekilde sağlıklı popülasyona göre daha yüksek olduğu saptandı. Her ne kadar gruplar arasında metabolik kontrol parmetreleri açısından fark saptanmadıysa da yeme bağımlılığı olan bireylerde BKİ'nin daha yüksek bulunmuş olması bu bireylerin uzun dönemde metabolik durum ve vasküler komplikasyonlar açısından daha riskli olduğunu düşündürmektedir.

Özet (Çeviri)

Aim: It was aimed to determine the frequency of food addiction in patients with type 1 diabetes mellitus (T1DM) and to investigate the relationship of food addiction with serum ghrelin levels and metabolic control parameters. Methods and Materials: The study was carried out with 160 T1DM patients aged between 18-65 years, who were followed up in the Department of Internal Medicine/Endocrinology and Metabolism Diseases of the University of Health Sciences, Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital. Following the anthropometric measurements of the patients after 8 hours of fasting, venous blood samples were taken and serum ghrelin level and biochemical parameters were measured. Serum ghrelin levels were determined by ELISA method. Food addiction was assessed with the modified Yale Food Addiction scale 2.0 (mYFAS 2.0). Results: In our study, the frequency of food addiction in patients with T1DM was found to be 25.6% (n=41). There was no statistical difference between individuals with and without food addiction in terms of gender distribution, mean age and educational status. Body mass index (BMI) was significantly higher in the food addicted group (p=0.047), monthly income level, duration of diabetes and insulin pump usage rates were found to be significantly lower (respectively; p=0.025, p=0.009, p= 0.046). When the groups with and without food addiction were compared in terms of metabolic control parameters and serum ghrelin levels, no significant difference was found in terms of HbA1c, LDL cholesterol, TG and serum ghrelin levels. A negative statistically significant correlation was found between serum ghrelin level and BMI (r=-0.171; p=0.030), waist circumference (r=-0.256; p=0.001) and serum triglyceride level (r=-0.168; p=0.033). Conclusion: It was determined that the frequency of food addiction in individuals with T1DM was higher than in the healthy population, similar to individuals with T2DM. Although there was no difference between the groups in terms of metabolic control parameters, the fact that BMI was found to be higher in individuals with food addiction suggests that these individuals are at higher risk in terms of metabolic status and vascular complications in the long term.

Benzer Tezler

  1. Tip 2 diyabetes mellitus hastalarında yeme bağımlılığı sıklığının ve ilişkili faktörlerin incelenmesi

    Examining the prevalence and related factors of food addiction among patients with type 2 diabetes mellitus

    İSKENDER ARDA NACAR

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Endokrinoloji ve Metabolizma HastalıklarıSağlık Bilimleri Üniversitesi

    İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. KENAN SAĞLAM

  2. Tip 2 diyabetes mellitus hastalarında kilo kontrolü ve etkileyen faktörler

    Factors affecting weight control in patients with type 2 diabetes mellitus

    FATİH İLŞAD AKIN

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Aile HekimliğiTrakya Üniversitesi

    Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HAMDİ NEZİH DAĞDEVİREN

  3. Diyete bağlı risk faktörlerinin gestasyonel diyabet üzerine etkisi

    The effect of dietary risk factors on gestational diabetes

    ELİF MELEK AVCİ DURSUN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Beslenme ve DiyetetikBaşkent Üniversitesi

    Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. GÜL KIZILTAN

  4. Premenopozal tip 1 diyabetli kadın hastalarda menstrüel siklüsün besin tercihine etkisi

    The effect of menstrual cycle on food preferences in premenopausal women with TYPE 1 diabetes mellitus

    KÜBRA GÜLNİHAL ŞAHİN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Beslenme ve Diyetetikİstanbul Üniversitesi

    İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. NURDAN GÜL

  5. Tip1 diabetes mellituslu hastalarda karbohidrat sayım yönteminin irdelenmesi

    Investigation of carbohydrate counting technique in type1 diabetes mellitus patients

    OSMAN SON

    Tıpta Yan Dal Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2006

    Endokrinoloji ve Metabolizma HastalıklarıEskişehir Osmangazi Üniversitesi

    Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BELGİN EFE