Ortaokullarda İngilizce öğretiminde ölçme değerlendirme sürecinin incelenmesi
The investigation of testing and assessment process in English languageteaching at secondary school level
  1. Tez No: 766363
  2. Yazar: BERİVAN TOKUR ÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM AŞILIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ölçme, Değerlendirme, İngilizce Öğretimi, İngilizce Öğretmenleri, Testing, Assessment, English Language Teahing, English Language Teachers
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 248
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaokullarda görev yapan İngilizce öğretmenlerinin ölçme değerlendirme sürecine ilişkin görüşlerini incelemektir. Karma araştırma yöntemi çerçevesinde yürütülen bu çalışma, betimsel tarama modelindedir. Araştırmanın nitel veri toplama sürecine dahil edilen katılımcıları, 2019-2020 eğitim öğretim yılı Diyarbakır ili merkez ilçelerine bağlı ortaokullarda görev yapan ve amaçlı örnekleme alma yöntemiyle belirlenen 45 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmanın nicel verileri ise, 2020-2021 eğitim öğretim yılında Diyarbakır ili merkez ilçelerinde görev yapan 543 İngilizce öğretmeninden tabakalı örnekleme yöntemi ile seçilen 306 öğretmenden elde edilmiştir. Araştırmada veri toplama araçları olarak araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu ve“Yabancı Dil Becerilerini Ölçme ve Değerlendirme Anketi”kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde içerik analiz yöntemi kullanılırken; nicel verilerin analizinde betimsel istatistiklerden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre İngilizce öğretmenlerinin ölçme değerlendirme sürecine başlamadan önce“Hazırlık”aşamasında planlama yaptıkları ve testin geçerlik, güvenirlik ve kullanışlık özelliklerine çoğunlukla dikkat ettikleri belirlenmiştir. Bununla birlikte, öğretmenlerin çoğu hazırladıkları ölçme araçlarının İngilizce öğretim programıyla uyumlu olmasına kısmen dikkat ettiklerini ifade etmişlerdir.“Uygulama”ana teması altında ise, öğretmenlerin İngilizce dil becerilerinin ölçülmesinde klasik ölçme araçları arasında en fazla çoktan seçmeli testleri; tamamlayıcı ölçme değerlendirme araçları arasında ise en fazla proje ve performans görevleri ile ürün dosyasını (portfolyo) tercih ettikleri belirlenmiştir. Araştırmanın yabancı dil beceri alanlarının değerlendirilmesiyle ilgili nitel ve nicel bulguları incelendiğinde; öğretmenlerin dinleme ve konuşma alanlarında yeterli düzeyde değerlendirme yapamadıkları kaydedilmiştir. Diğer taraftan öğretmenlerin okuma becerilerinin değerlendirilmesine yönelik görüşleri çoğunlukla olumludur. Yazma becerilerinin ise ne dinleme ve konuşma alanları kadar ihmal edildiği ne de okuma becerileri kadar önemsendiği belirlenmiştir. Öğretmenler yabancı dil yapıları arasında en fazla sözcük bilgisinin değerlendirilmesine yönelik uygulamalar yapmaktadır. Ayrıca öğretmenlerin büyük bir çoğunluğunun duyuşsal becerilerin ölçülmesiyle ilgili olumlu görüş bildirdikleri kaydedilmiştir. Araştırmanın“Değerlendirme”ana temasında öğretmenlerin tümünün bir tercih olmaktan ziyade zorunlu olduğu için düzey belirleyici değerlendirme yöntemini kullandıkları tespit edilmiştir. Araştırmanın“Geribildirim”ana temasına ilişkin bulgular incelendiğinde ise, çoğu öğretmenin öğrencilere ölçme sonuçları hakkında geribildirimde bulunmayı oldukça önemsediği belirlenmiştir. Ayrıca öğretmenler nitelikli bir değerlendirme süreci için, ölçme değerlendirme araç ve yöntemleri, öğrenme ortamı, öğretim programı ve öğretim materyallerinin geliştirilmesine yönelik çeşitli öneriler sunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify teachers' opinions about testing and assessment process in English language teaching. The study which was conducted within the scope of mixed research method, is a descriptive survey. The participants included in qualitative data collection process consist of 45 teachers selected by purposive sampling method and working in different secondary schools in the central districts of Diyarbakır in 2019-2020 academic year. As for quantitative data collection, the sample of the study consists of 306 teachers determined by stratified sampling method method among 543 English language teachers working in the central districts of Diyarbakır in 2020-2021 academic year. A semi-structured interview form and“The Questionnaire of Testing and Assessing Foreign Language Skills”developed by the researcher were used to collect data. The qualitative data was analyzed through content analysis method while descriptive analysis techniques were used to analyse quantitative data. The results of the study reveal that English language teachers make some arrangements to design a test and mostly pay attention to a test's basic principles regarding validity, reliability and practicality before beginning testing and assesment process at“Preparation”stage. Moreover, most of the teachers state that they are partly careful about designing measurement tests which are truly in accord with English language teaching curriculum. Considering the findings regarding“Implementation”main theme, it was determined that teachers usually prefer using multiple choice tests among traditional assessment techniques; and projects, performance tasks and porfolios among alternative assessment tasks. When it comes to assessing language skills, qualitative and quantitative data reveal that teachers can't assess listening and speaking skills at a satisfactory level. On the other hand, teachers' opinions about assesing reading skills are mostly positive. Writing skills are neither as ignored as listening and speaking skills, nor they are considered as important as reading skills. Most of the teachers make assessment practices to test learners' vocabulary knowledge. Also, it was revealed that a clear majority of teachers view measuring affective skills significant. The results regarding“Assessment”main theme show that all of the teachers use summative assessment as it is stated compulsory in the curriculum to carry out this kind of assessment. When it comes to findings regarding“Feedback”main theme, teachers mostly care about informing learners about their testing scores. In addition, improving testing instruments, learning environment, foreign language curriculum and teaching materials are suggestions provided by teachers to experience a more qualified assessment process.