Kentsel dönüşüm projelerinde sosyal sürdürülebilirlik boyutu: Meta analiz çalışması
Social sustainability dimension in urban regeneration projects: Meta-analysis study
- Tez No: 766392
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANDAN ÇITAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel dönüşüm, sosyal sürdürülebilirlik, sürdürülebilir kentleşme, sürdürülebilirlik, meta analiz, Urban regeneration, social sustainability, sustainable urbanization, sustainability, meta-analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Konut Üretimi ve Yapım Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Dünya'da yaşanan nüfus patlaması ve sanayi devrimi ile birlikte makineleşme yaygınlaşmış, önceden tarım ve hayvancılıkla uğraşan iş gücü kentlere göç etmiştir. Kırsal alanlardan kentsel alanlara yapılan bu göç hareketleri zaman içerisinde katlanarak artmış, kentlerde kontrolsüz büyümeye neden olmuştur. Kentlerin periferisinde bulunan ve gün geçtikçe genişleyen kent çeperleri insanların bir gecede konutlaştırdıkları sağlıksız yaşam alanlarına dönüşüp hızla kentleşmişlerdir. Yaşanan bu hızlı kentleşme hareketi ile birlikte sağlıksız yaşam koşulları ve oluşan çöküntü alanları araştırmacıları ve politikacıları bu konu üzerinde düşünmeye itmiş ve kentsel dönüşüm çalışmalarının temelleri bu şekilde atılmaya başlanmıştır. Zaman içerisinde hem ülkemizde hem de Dünya'da bir rant unsuru haline gelen kentsel dönüşüm çalışmaları ilk dönemlerde sosyal boyut düşünülmeden ekonomi ve çevre odaklı yürütülmüştür. Süreç içerisinde bu durumun sürdürülebilir olmadığı kabul edilse de sosyal sürdürülebilirliğin doğasında var olan nitel değerler kentsel dönüşüm çalışmalarında sosyal sürdürülebilirlik boyutunun ele alınmasını zorlaştırmıştır. Tüm Dünya'da yaşanan göç hareketleri, ulaşımın ve erişimin çok daha pratik bir hal alması insanlarda aidiyet ve mekân duygusu kavramlarının gelişmesine, nüfus patlaması ile birlikte artan yoksulluk, işsizlik gibi kavramlar da beraberinde dışlanma, eşitlik, adalet ve erişebilirlik gibi kavramların hayatlarımızda yer edinmesine neden olmuştur. Sayısı katlanarak artan sosyal sürdürülebilirlik kapsamındaki bu durumlar ile birlikte sosyal sürdürülebilirlik kavramı popülerlik kazanmaya başlamış ve kentsel dönüşüm çalışmalarında da sürdürülebilirliğin diğer iki unsuru olan çevresel ve ekonomik boyutlarla birlikte ele alınmaya başlanmıştır. Tez çalışması kapsamında, hayatımızın her anında karşımıza çıkan sosyal sürdürülebilirlik kavramı ile uygulamalarına başlandığı 1910'lu yıllardan beri beraberinde çeşitli tartışmaları da barındıran kentsel dönüşüm kavramı çakıştırılarak öncelikle ilgili literatür taramaları yapılmış, daha sonra meta analiz kavramı tanımlanarak meta analiz yöntemiyle konu ile ilgili 2000-2022(Mart) yılları arasındaki akademik yayınlar taranmıştır. Tez çalışması günümüzde hala popülerliğini koruyan 'kentsel dönüşümde sosyal sürdürülebilirlik boyutu' konusu ile ilgili pek çok yayının bulunması ve bu yayınların bir sistem çerçevesinde bir araya getirilmesi ihtiyacı nedeniyle yazılmıştır. Çalışmada sosyal sürdürülebilirlik kavramının kentsel dönüşüm konusu ile bağlamsal ilişkilerinin nasıl değişip dönüştüğü ve bu durumun literatürde nasıl çeşitlilik yarattığının ortaya koyulması ile bağlamsal ilişkisini tarihsel süreç içerisindeki dönüşümleri de analiz edilerek ortaya koymak amaçlanmaktadır. Çalışmanın 'kentsel dönüşümde sosyal sürdürülebilirlik boyutu' konusu ile ilgili yayınlarda en çok hangi alt başlıklar üzerinde durulduğu, hangi alt başlıkların daha fazla araştırılma ihtiyacının olduğu, kentsel dönüşüm çalışmalarında sosyal sürdürülebilirlik kavramının uygulanması ile ilgili farklı yaklaşımların neler olduğu gibi sorulara cevap verecek nitelikte olması nedeniyle gelecek çalışmalara rehberlik edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
With the population explosion and industrial revolution in the world, mechanization has become widespread, and the workforce, who previously dealt with agriculture and animal husbandry, migrated to the cities. These migration movements from rural areas to urban areas have increased exponentially over time, causing uncontrolled growth in cities. City boundaries, which are located at the periphery of the cities and are expanding day by day, have turned into unhealthy living spaces where people have settled overnight and rapidly urbanized. With this rapid urbanization movement, unhealthy living conditions and the resulting collapsed areas have pushed researchers and politicians to think about this issue, and the foundations of urban transformation studies have begun to be laid in this way. Urban transformation studies, which have become an element of rent both in our country and in the world over time, were carried out in the first periods with an economy and environment focus, without considering the social dimension. Although it is accepted that this situation is not sustainable in the process, the qualitative values inherent in social sustainability have made it difficult to address the social sustainability dimension in urban transformation studies. Over time, the concept of social sustainability has started to gain popularity and in urban transformation studies, it has begun to be considered together with the other two elements of sustainability, environmental and economic dimensions. Within the scope of the thesis, the concept of social sustainability, which we come across in every moment of our lives, and the concept of urban transformation, which has been involved in various discussions since the 1910s, when its applications were started, were firstly searched for the relevant academic publications between 2000 and 2022(March) were searched. The thesis was written due to the fact that there are many publications on the subject of 'social sustainability in urban transformation', which is still popular today, and that these publications need to be brought together within the framework of a system. In the study, it is aimed to reveal how the contextual relations of the concept of social sustainability with the subject of urban transformation have changed and transformed, and how this situation creates diversity in the literature, and to reveal its contextual relationship by analyzing its transformations in the historical process. Since the study will answer questions such as which sub-headings are mostly emphasized in the publications on the subject of 'social sustainability in urban transformation', which sub-titles need further research, what are the different approaches to the application of the concept of social sustainability in urban transformation studies, it is thought that it will guide the future studies.