Kurşun asit akü sistemlerinin li-iyon bataryalar ile dönüşümünün incelenmesi
Investigation of the conversion of lead acid battery systems with li-ion batteries
- Tez No: 766461
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR ALTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Li-iyon, PHEV, BEV, Li-ion, PHEV, BEV
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Bilim ve Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Elektrik enerjisini depolamada kullanılan aküler, en önemli ve verimli yollardan biri olarak kabul edilir. Kurşun-asit aküler hem otomotiv hem de endüstriyel uygulamalarda enerji depolamak için kullanılmış ancak enerji depolama için kullanılan Li-ion, sodyum-kükürt aküleri gibi gelişen teknolojiler yerini almaya başlamıştır. Li-ion ve diğer pil türlerinin teknik özellikleri kurşun pillerle karşılaştırılmaktadır. Lityum-iyon pillerin otomobillere son zamanlarda uygulanması, elektrikli araçların tasarımında ve ticarileştirilmesinde önemli değişikliklere neden olmuştur. Ticari elektrikli araçlarda (EV'ler) son zamanlarda yeniden canlanma, lityum iyon pillerin yüksek enerji yoğunluğunun mümkün kıldığı elektrik menzilindeki önemli gelişmeler sayesinde mümkün olmuştur. EV pil geliştirmede, lityum iyon gravimetrik ve hacimsel enerji yoğunluklarının daha da iyileştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada kurşun asit aküler ile Li-iyon bataryaların temel özellikleri incelenerek elektrikli araçlarda kullanılan Li-iyon batarya paketlerinin tasarım parametreleri ortaya çıkarılmıştır. Son olarak ise ülkemizde kurşun asit ve Li-iyon batarya tesisleri ile ilgili bilgiler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Batteries are considered one of the most important and efficient ways to store electrical energy. Lead batteries have been used to store energy in both automotive and industrial applications, but emerging technologies such as Li-ion and sodium-sulfur batteries used for energy storage have begun to take their place. The technical characteristics of Li-ion and other battery types are compared with lead batteries. The recent application of lithium-ion batteries to automobiles has resulted in significant changes in the design and commercialization of electric vehicles. The recent resurgence in commercial electric vehicles (EVs) has been made possible by significant advances in the electric range made possible by the high energy density of lithium-ion batteries. Future activity in EV battery development is focused on further improvement of lithium-ion gravimetric and volumetric energy densities. In this study, the design parameters of the Li-ion battery package were found out by investigating of the basic properties of the Li-ion cells. In the last part, the battery facilities in Turkey were investigated related to informationabout the lead acid and Li-ion battery production