Sıfır Atık Yönetimi Sisteminin atık yönetimi sürecine etkileri: Balıkesir ili örneği
Effects of Zero Waste Management System on waste management process: The example of Balıkesir province
  1. Tez No: 766521
  2. Yazar: BETÜL TÜFEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSOY KUTLUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Atık, Atık Yönetimi, Sıfır Atık, Sıfır Atık Yönetimi Sistemi, Balıkesir İli, Waste, Waste Management, Zero Waste, Zero Waste Management System, Balıkesir Province
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Başlangıcı 2000 yılı olarak kabul edilen sıfır atık anlayışı, atık yönetiminde en yeni inovasyon dalgası olarak karşımıza çıkmaktadır. Hükümetler bu anlayış doğrultusunda politika üretmekte ve uygulamaya koymaktadır. Günümüzde yüksek geri dönüşüm ve düşük atık depolama oranları ile uygulama başarısını ispat eden ve atık yönetiminde örnek teşkil eden ülkeler mevcuttur. Türkiye'de sıfır atık politikası kapsamındaki uygulamalar 2017 yılında başlatılan ve 2019 yılında Sıfır Atık Yönetmeliği ile yasal mevzuata kavuşan Sıfır Atık Projesi ile başlamıştır. Yönetmelikte belirlenen hedefler doğrultusunda tüm Türkiye'de kamu kurumları başta olmak üzere sıfır atık yönetimi sistemine hızlı bir şekilde geçiş yaşanmaktadır. Atık yönetimi faaliyetlerinde etkin rol oynayan yerel idarelerde ilgili sisteme geçişin sürece etkileri üzerinde çalışılabilecek bir konudur. Bu bağlamda sıfır atık yönetimi sisteminin atık yönetimi süreci üzerindeki etkilerinin belirlenmesi araştırmanın problemi olarak seçilmiştir. Araştırma, Türkiye'de sıfır atık politikasının uygulama sürecine ışık tutmaktadır. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu tezde, araştırma deseni olarak örnek olay seçilmiş ve araştırma derinlemesine inceleme gerektirdiğinden Balıkesir ili ile sınırlandırılmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile elde edilmiştir. Görüşmeler sonucu elde edilen veriler MAXQDA 2022 (demo sürümü) programı yardımıyla analiz edilmiştir. Sonuç olarak sıfır atık yönetimi sisteminin atık yönetimi sürecinde maliyeti artırdığı ve belediyelerin uygulamada finansal kaynak yetersizliği yaşadığı, atığın değerlenmesi sonucu sahada kayıt dışı toplayıcıların arttığı ve bu toplayıcıların belediyeler için bir sorun teşkil ettiği, belediyelerin sorumluluklarında artışa neden olduğu, eğitim çalışmaları ve medyanın insanların bilinç ve farkındalık düzeyini arttırdığı fakat halkın bilinç düzeyinin -özellikle atıkların kaynağında ayrıştırılması noktasında- istenilen seviyede olmadığı, bunun da sistemden verim alınmasının önünde önemli bir engel olduğu tespit edilmiştir. Son olarak yapılan araştırma sonucunda, Türkiye'de sıfır atık politikası hedefleri doğrultusunda merkezde alınan kararların yerel düzeyde etkin şekilde uygulanamadığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Zero waste understanding, the beginning of which is considered to be the year 2000, is the newest wave of innovation in waste management. Governments produce and implement policies in accordance with this understanding. Currently, there are countries that have proven their implementation success with high recycling and low waste storage rates and these countries are exemplary in waste management. In line with its zero waste policy, Turkey has taken action with the Zero Waste Project, which was launched in 2017 and became legal through the Zero Waste Regulation in 2019. In accordance with the objectives set out within the scope of the regulation, there is a rapid transition to a zero waste management system, especially for public institutions in all of Turkey. The effects of the transition to a zero waste management system on the process in local administrations that play an active role in waste management activities are curious. In this context, the determination of the effects of zero waste management system on the waste management process has been determined as the problem of the research. In the study, the implementation process of the zero waste policy in Turkey was analyzed. In this thesis, where a qualitative research method is used, a case study was selected as a research pattern and the research was limited to Balıkesir province because it required in-depth study. The data was obtained by semi-structured interview method. The collected data was analyzed with the help of MAXQDA 2022 (demo version) program. The application and process of the Zero Waste Management Waste Management System lead to an increases in cost for the municipalities suffering from a lack of financial resources. As a result of this, the amount waste on fields appreciated which poses a problem for municipalities. This in turn increased the number of informal collectors, the increase in the responsibility of municipalities, educational studies, and media to increase the level of people's consciousness and awareness. The awareness level of people -particularly about the separation of waste at source- has been determined as insufficient, which is a significant obstacle to obtaining efficiency from the system. Finally, as a result of the research conducted, it was observed that the decisions taken at the center in accordance with the goals of the zero waste policy in Turkey could not be implemented effectively at the local level and there was a problem of policy integration.