1840 (H.1256) Temettuât ve Nüfus Defterlerine göre Balya kazasının sosyo-ekonomik ve demografik durumu (Alidemirci, Bengiler, Çamavşarı, Doğanlar, Habibler, Kadıhisar, Kayalar, Mancılık, Orhanlar, Yaylacık köyleri)
Socio-economic and demographic status of the Balya district according to the Dividend and Population Books of 1840 (H.1256)(Alidemirci, Bengiler, Çamavşarı, Doğanlar, Habibler, Kadıhisar, Kayalar, Mancılık, Orhanlar, Yaylacık villages)
  1. Tez No: 766561
  2. Yazar: FULYA AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KURTULUŞ DEMİRKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: The Imperial Edict of Reorganisation, Temettuât Censuses, Population Registers, Balya District, Social and Economic status
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Tanzimat Fermanı'nı takiben yapılan, 1840 Temettuât sayımları sonucu oluşan Temettuat defterleri yakın tarih hakkında önemli bilgiler ihtiva etmektedirler. Temettuât sayımları kişilerin servet, gelir ve ödeyecekleri vergilerin yanı sıra, hane reislerinin adları, unvanla-rı, meslekleri ve hane içerisinde yaşayan diğer kişiler hakkında bilgiler içermektedir. Nü-fus sayımları ise başlangıçta iktisadi amaçla, vergi mükelleflerini belirlemek için yapıl-mışsa da daha sonra potansiyel asker sayısını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu ça-lışmada, 1840 yılında Balya kazasına bağlı Alidemirci, Bengiler, Çamavşarı, Doğanlar, Habibler, Kayalar, Kadıhisar, Mancılık, Orhanlar ve Yaylacık köylerinin Temettuât ve Nüfus defterlerinin incelenmesinin yanı sıra yapılan saha çalışması ile adı geçen köylerin sosyo-ekonomik çerçevesi belirlenmeye çalışılmıştır. Tez çalışması iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Temettuât ve Nü-fus defterlerinde yer alan hane reisleri ile hanede yaşayan erkek nüfusun fiziksel özellik-leri, baba adları, yaşları, meslekleri, varsa lakap ve unvanları ile ilgili bilgiler yer almakta-dır. Tablo ve grafiklerle yapılan değerlendirmeler sonucunda bölge halkının nüfus yapısı ve ekonomik faaliyetlerinin şekillendirdiği mesleki özelliklerine ulaşılmıştır. İkinci bölümde, Temettuât defterlerinde kayıtlı tarla ve bağ dönümleri, zeytinci-lik, hanelerde kayıtlı hayvanat bilgileri, gayrimenkullerin yanı sıra toplam gelir ve öde-dikleri vergiler ele alınarak iktisadi değerlendirmeler yapılmıştır. Anahtar Kelime: Tanzimat Fermanı, Temettuât Sayımları, Nüfus Defterleri, Balya Kazası, Sosyal ve Ekonomik Durum.
Özet (Çeviri)
1840 Temettuat registers made following the Imperial Edict of Reorganisation give important informations about the near past. In addition to one's wealth, income and taxes; names of household's heads, their titles, occupations and information about others living in the house were recorded in the books. At the beginning population censuses had an economic aim and were held to determine the taxpayers but later on used to de-termine manpower for the army. In this study, Temettuat and population register books of Alidemirci, Bengiler, Çamavşarı, Doğanlar, Habibler, Kayalar, Kadıhisar, Mancılık, Orhanlar and Yaylacık villages of Balya district were used as well as the field study to define the socio-economic frame of the area. This thesis consists of two main chapters. The first chapter contains the physical appearences of the head of the household and male population of the house, their fat-her's names, ages, occupations, if registered, their titles and epiphets. As a result of the evaluations made with tables and graphics, the demographic structure of the people of the region and the occupational characteristics that are shaped by their economic activi-ties have been reached. In the second chapter economical evaluations were made using the data on regis-tered farmlands and orchards, olive cultivation, livestock registered in the house, immo-vables as well as their income and taxes paid.