Pistacia vera dış kabuğu kullanılarak biyoaktif materyal geliştirilmesi
Development of bioactive material by using pistacia vera hull
  1. Tez No: 766700
  2. Yazar: IMAN ALHVEIS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REMZİYE AYSUN KEPEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antep Fıstığı Kabuğu, Pistacia vera L, Biyoaktif Film, Gıda Ambalajı, Pistachio Hull, Pistacia vera L, Bioactive Film, Food Packaging
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Tüketicilerin daha az kimyasal içeriğe sahip ürünlere artan talebi, gıda üreticilerinin ve bilim insanların doğal kaynaklardan elde edilen çevre dostu, biyobozunur gıda ambalaj malzemelerini üretmek için olan çabalarını arttırmıştır. Aday gıda ambalaj malzemeleri arasında, gıda yan ürünleri ek olarak çevresel ve ekonomik yarar sağladığından dolayı öncelik kazanmıştır. Her yıl tonlarca fıstık kabuğu fıstık içinden ayrılır ve atık ürün olarak bertaraf edilir. Bu çalışmada, farklı miktarlarda (%2, %4, %8 w/v) fıstık kabuğu metanol özütü içeren kitosan filmler üretildi. Kitosan filmlerin ve fıstık kabuğu özütünün antioksidan aktivitesi incelendi. Elde edillen kitosan filmlerin ve fıstık kabuğu özütünün antibakteriyel aktivitesi L.monocytogenes, C.difficile, E.coli ATCC25922, E. coli type1, Enterococcus sp., E.faecalis ATCC29212, P.aeruginosa ATCC27853, S.aureus, S.aureus ATCC25923, Salmonella sp üzerinde agar difüzyon yöntemi ile belirlendi. %8 özüt içeren kitosan filmler L.monocytogenes, C.difficile, Enterococcus sp., E. coli type1, P.aeruginosa ATCC27853, S.aureus ve Salmonella sp. üzerinde antibakteriyel aktivite gösterdi. En yüksek inhibisyon C.difficile üzerinde gözlendi. Kitosan filmlerin antioksidan aktiviteleri artan özüt miktarıyla birlikte dikkat çekici oranda arttı. Sonuçlar fıstık kabuklarından elde edilen metanol özütünün yenilebilir kitosan filmlerin antioksidan ve antibakteriyel aktivitesini güçlendirdiğini gösterdi. Çalışma sonucuna göre P. vera kabuğu metanol özütü çevreye dost, biyoaktif destekleyici bir malzeme olarak gıda amabalajlanmasında kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The increasing demand of the consumers for the products with less chemical content boosted the efforts of food manufacturers and scientists to develop ecofriendly, biodegradable food packaging materials obtained from natural sources. Among the candidate food packaging materials, food byproducts have gained priority since the utilization of these byproducts provide also additional environmental and economic favor. Every year, tons of pistachio hulls are separated from pistachio seeds and disposed of as waste products. In this study, chitosan films containing different amounts of pistachio hull methanol extract (%2, %4, %8 w/v) were produced. The antioxidant activities of chitosan films and pistachio hull extract were examined. The antibacterial activity of obtained chitosan films and pistachio hull extract were determined on L.monocytogenes, C.difficile, E.coli ATCC25922, E. coli type1, Enterococcus sp., E.faecalis ATCC29212, P.aeruginosa ATCC27853, S.aureus, S.aureus ATCC25923, Salmonella sp by agar diffusion assay. Chitosan films with 8% extract showed antibacterial activity on L.monocytogenes, C.difficile, Enterococcus sp., E. coli type1, P.aeruginosa ATCC27853, S.aureus, Salmonella sp. The highest inhibition was observed on C.difficile. The antioxidant activities of chitosan films were increased significantly with the increasing amount of extract. The results indicated that the methanol extract obtained from pistachio hulls enhanced the antioxidant and antibacterial activity of edible chitosan films. Methanol extract of P.vera hulls can be used as an environmentally friendly, bioactive supportive material in food packaging.