Bazı Sulfonylürea grubu herbisitlerin Bezostaja-I ve gerek 79 buğday çeşitleri üzerine olan fitotoksik etkileri üzerine araştırmalar
  1. Tez No: 76673
  2. Yazar: AYŞEGÜL DEMİRCİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZDEMİR HANCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bezostaja-1, Gerek 79, chlorsulfuron, tribenuron-methyl, thifensulfuron-methyl + tribenuron-methyl, terbutryn + triasulfuron, plant height, spike height, number of kernel, 1000 grain weight, yield
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI SULFONYLUREA GRIJBU HERBİSİTLERİN BEZOSTA.IA-1 VE GEREK 79 BUĞDAY ÇEŞİTLERİNE OLAN FİTOTOKSÎK ETKİLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Ayşegül DEMİRCİOGUJ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Özdenür UANCIOĞLU 1998,Sayfa:35 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Özdcmir HANCIOĞLU Prof.Dr. Zeki ÖZER Ynl.Dof.Dr. Solma/. SÖZERİ Bu çalışma Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma BÖlûmfi'ndc yürütülmüştür. Yapılan uygulamalarda chlorsulluron, tribenuron-mclhyl; 1.0 g/da ve 2.0 g/da, tlıifcnsııirııron-mclhyl + tribenuron-mclhyl; 2.5 g/da ve 5.0 g/da ve tcrbutryn + triasuHııron; 25.0 g/da ve 50,0 g/da preparat dozlarda Gerek 79 ve Bczostaja-1 çeşitlerine 13-15.d5ncm (3-5 yapraklı), 29.doncm (kardeşlenme sonu) ve 51. dtmemde (çlçcklcnmc) iken uygulanmıştır. Deneme tesadüf parsellerinde faktüriycl düzende, 3 faktür, 4 (clterrür ve tek kontrol grubu olacak şekilde düzenlenmiştir. IJcr iki çeşitte de uygulamadan 1-2 hafta sonra kloroz gözlemlenmiş, fakat im durum daha sonra ortadan kalkmıştır. Yapılan uygulamalar sonucunda Gerek 79 ve Dczostnja-1 çeşitlerinin lıcr ikisinde de bitki ve başak boyu, başakçık sayısı ve verimde azalma olmuştur. Bazı uygulamalarda ise Gerek 79 çeşidinin 1000 danc ağırlığında artış görülürken, Bczostaja-1 çeşidinde önemli derecede azalma saptanmıştır. Uygulamaların Bezoslaja-l çeşidinin verimine etkisi Gerek 79 çeşidine oranla uygulamalardan daha fazla etkilendiği tespit edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER : Bczostaja-1, Gerek 79, chlorsulluron, tribcmıron- methyl, thircnsıılfuron-mcthyl + tribenuron- methyl, tcrbutryn + triasulfuron, bitki boyu, başak boyu, başakçık sayısı, 1000 danc ağırlığı, verim.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis STUDIES ON PHYTOTOXIC EFFECTS OF SOME SULFONYLUREA GROUP HERBICIDES ON WHEAT CULTWARS BEZOSTAJA-1 AND GEREK 79 Ayşegül DEMİRCİO?LU Ankara University Graduate Scholl of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor : Dr. Özdemir HANCIO?LU 1998, Page: 35 Jury : Asst. Prof. Dr. Özdemir HANCIO?LU Prof.Dr. Zeki ÖZER Asst Prof. Dr. Solmaz SÖZERİ This research is done Ankara University, Faculty of Agriculture, Plant Protection Department In This research chlorsulfuron, tribemiron-methyl; at 1.0 g/da ve 2.0 g/da, thifensulfuron-methyl + tribenuron-methyl at 2.5 g/da ve 5.0 g/da and terbufryn + triasulfuron at 25.0 g/da ve 50.0 g/da dosages were applicated to Gerek 79 ve Bezostaja-1 cultivars in 13-15 th stages (3-5-leaf), 29 th stages (fully tillered) ve 51 st (beginning of flowering) stages. The research is designed in randomization factorial design with 3 factors, 4 repeatations and single control group. In both cultivars, after 1-2 weeks from application chlorosis was observed. But this situation was disappeared by the time. As a result of applications in both Gerek 79 and Bezostaja-1 cultivars, plant and spike height, a number of kernel and yield were decreased. In spite of these in some applications there was increasing 1000 grain weight of Gerek 79 cultivar. Bezostaja-1 was affected more than Gerek 79 cultivar in yield.