تفسیرالمختصر الراشف من زلال الكاشف للإمام محمد بن ایوب بن عبدالقاھر التاذفي )705 ھـ( من بدایة سورة الاسراء إلى نھایة سورة مریم: دراسة وتحقیق
İmam Muhammed b. Eyyub b. Abdulkâhir el-Halebî'nin 'el-Muhtasaru'r-Râşif min Zülâli'l-Kâşif' adlı eserinin tahkik ve değerlendirmesi (İsra Suresi ile Meryem Suresi arası) / Imam Alim Bedreddin Muhammed b. Eyyub b. investigative study on Abdul Kahir et-Tazifi al-Hanefi al-Makri al-Halebi's (d. 705 h.) al-Muhtasaru'r-Rasif min Zülali'l-Kaşif (From the beginning of Surah Isra to the end of Surah Maryam)
  1. Tez No: 766767
  2. Yazar: ABDULRAHMAN FAISAL ABBAS AL-SALIHI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULSALAM YOUSUF ESSA AL-YAGOOB
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tazifi, emahşeri, İsra, Kehf, Meryem, Tazifi, Zamakhshari, Isra, Kahf, Maryam
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
İslam ümmetinin seçkin isimlerinden biri olan ve elMuhtasaru'r-Raşif min ülali'l-Kaşif adlı eserin sahibi alim imam Şemsettin Ebu Abdullah Muhammed b. Eyyüb b. Abdul Kahir et-Tazifi el-Hanefi el-Makri el-Halebi'nin (ö. 705 h.) risalesinin basit bir kısmının tahkik ve ihracına katkıda bulunmaktan mutluluk ve onur duyduk. Et-Tazifi'nin tefsirde bir yol tuttuğunu ve bunun el-Keşşaf tefsirinde olanın tecrit edilmesine dair eşsiz bir yol olduğunu görmekteyiz. Özet olarak tefsiri, okuyucunun anlamasını ve ezberlemesini kolaylaştırmıştır. Tefsiri, kendinden önceki tefsir imamlarının tefsirlerinin yardımıyla, kıraatleri, kıssaları ve nüzul sebeplerini icaz üzerine abartmadan ve uzatmadan zikreden bir tefsirdir. Tezimiz iki bölümden oluşmuştur: Birinci bölümü üç konuya ayırdık. Sekiz alt başlıktan oluşan ilk konuda İmam etTazifi'nin hayatını ele aldık. Yedi alt başlıktan oluşan ikinci konuda kitabın tanıtımını yaparak yazarına nisbetini inceledik ve tahkikteki metodumuzu açıkladık. Üçüncü konuda etTazifi'nin ihtisar ettiği el-Keşşaf kitabının sahibi İmam Carullah ez- emahşeri'nin hayatını ele aldık. İkinci bölüm, İsra suresinin başından Meryem suresinin sonuna kadarki metnin tahkik bölümüdür. İlmi bir yöntemle metnin tahkikini yaptık. Sonuç, tavsiyeler ve detaylı teknik fihrist ile bitirdik.
Özet (Çeviri)
We are happy and honored to contribute to the study and export of a simple part of the epistle of The scholar Imam Shamsettin Abu Abdullah Muhammad b. Eyyub b. Abdul Kahir et-Tazifi al-Hanefi al-Makri al-Halebi (d. 705 h.), one of the distinguished names of the Islamic Ummah and the owner of the book al-Muhtasaru'r-Rasif min Zulali'l-Kashif. We see that Et-Tazifi has a way in tafsir and that it is a unique way of isolating what is in al-Kashshaf's tafsir. In summary, his tafsir made it easier for the reader to understand and memorize. It is a tafsir that mentions the recitations, anecdotes and the reasons for its revelation without exaggerating or prolonging it, with the help of the tafsir imams before him. Our thesis consists of two parts: The first part is divided into three topics. In the first topic, which consists of eight sub-titles, we discussed the life of Imam al-Tazifi. In the second topic, which consists of seven sub-titles, we introduced the book, examined its relation to its author, and explained our method in the investigation. In the third topic, we discussed the life of Imam Carullah ez-Zamakhshari, the owner of the al-Kashshaf book, abbreviated by al-Tazifi. The second part is the analysis part of the text from the beginning of the Isra Surah to the end of the Meryem Sura. We analyzed the text with a scientific method. We finished with conclusion, recommendations and detailed technical index.