Metil jasmonat ve melatonin uygulamalarının albion çilek çeşidinin hasat sonrası fizyolojisi üzerine etkileri
Effects of methyl jasmonate and melatoni̇n appli̇cati̇ons on post-harvest physi̇ology of albi̇on strawberry vari̇ety
  1. Tez No: 766808
  2. Yazar: SERCAN DÜZGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYDA ÇAVUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çilek, Depolama, Fiziksel ve biyokimyasal özellikleri, Melatonin, Metil jasmonat, Methyl jasmonate, Melatonin, Physical and biochemical properties, Strawberry, Storage
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, albion çilek çeşitlerinde soğukta muhafaza sırasında meydana gelen fiziksel ve biyokimyasal sorunlara çözüm bulmak amacıyla uygulanan metil jasmonat ve melatonin uygulamalarının depolama performansına etkilerinin incelenmesi ve depolama süresinin uzatılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, meyveler üç gruba ayrıldı. Birinci grup melatonin (0.5 mMol L-1, 1 mMol L-1, 1.5 mMol L-1), ikinci grup metil jasmonat (0.5 µmol L-1, 1 µmol L-1, 1.5 µmol L-1) ve üçüncü grup ise hiçbir uygulama yapılmayan kontrol grubu olarak belirlendi. Mevcut çalışmada elde edilen bulgulara göre her iki uygulamada çilek meyvesinin kalite parametrelerini korumada etkili olduğu tespit edildi. Hasat sonrası uygulanan MeJA uygulamasının; pH, suda çözünür kuru madde (SÇKM), antioksidatif enzimler (SOD, CAT, APX), toplam fenolik içeriği, antioksidan kapasitesi ve CO2 oranlarını korumada daha etkili olmasının yanısıra; ağırlık kaybı, titre edilebilir asitlik oranlarını (TEA) korumada ve solunumun yavaşlatılmasında da melatonin uygulamalarının daha etkili olduğu tespit edildi. Sonuç olarak bu tez çalışmasında elde edilen bulgular kapsamında, melatonin ve metil jasmonat uygulamalarının çilek meyvesinin depolama performansı üzerine etkili olabileceği kanaatine varıldı. Melatonin ve metil jasmonat uygulanan meyvelerin 14 güne kadar depolanabileceği ve depolama boyunca her iki uygulamanın da kaliteyi koruyabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the effects of methyl jasmonate and melatonin applications applied to find solutions to the physical and biochemical problems that occur during cold storage in Albion strawberry varieties and to extend the storage period. For this purpose, melatonin and methyl jasmonate was applied to postharvest strawberry fruit. Afterwards, the fruits were divided into three groups. The first group melatonin (0.5 mMol L-1, 1 mMol L-1, 1.5 mMol L-1), the second group methyl jasmonate (0.5 µmol L-1, 1 µmol L-1, 1.5 µmol L-1) and the third group was determined as the control group that did not receive any treatment. According to the findings obtained in the current study, it was determined that both applications were effective in preserving the quality parameters of the stored strawberry fruit. MeJA application applied after harvest; In addition to being more effective in maintaining pH, solid soluble content (SSC), antioxidative enzymes (SOD, CAT, APX), total phenolic content, antioxidant capacity, and CO2 ratios; Melatonin applications were found to be more effective in weight loss, maintaining titratable acidity (TA) and slowing respiration. As a result, within the scope of the findings obtained in this thesis study, it was concluded that melatonin and methyl jasmonate applications could be effective on the storage performance of strawberry fruit. It was concluded that fruits treated with melatonin and methyl jasmonate can be stored for up to 14 days and both applications can maintain the quality during storage.