Investigation of quality of life of women with breast cancer living in kirkuk and affecting factors
Kerkük'te yaşayan meme kanserli kadınların yaşam kalitesi ve etkileyen faktörlerin incelenmesi
- Tez No: 766807
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN EROL URSAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Yaşam kalitesi, Irak, Etkileyen faktörler, QOL, Iraq, Influencing factors
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş: Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biridir. Meme kanseri yaşam kalitesinin fizyolojik, psikolojik, sosyal alanını olumsuz yönde etkilemektedir. Amaç: Bu araştırmanın amacı, kerkük'te yaşayan meme kanserli hastaların yaşam kalitesini ve etkileyen faktörleri değerlendirmektir. Yöntem: Kesitsel tanımlayıcı bir çalışmadır. Çalışma 10 Ocak 2022 - 15 Nisan 2022 tarihleri arasında Irak'ın Kerkük kentindeki Onkoloji ve Hematoloji Merkezi'nde yapılmıştır. Örneklem kritelerini sağlayan 150 kadın çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Veriler Sosyodemografik ve Klinik Özellikler Formu ve Dünya Sağlık Örgütü'nün Yaşam Kalitesi Ölçeği- Kısa formu ile yüz yüze toplanmıştır. Verilerin analizinde, sayı, yüzde, ortalama, T-testi, ve ANOVA testleri kullanılmıştır. Bulgular: Kadının yaş ortalaması 45 ± 19.00 olup, %28.7'si lise mezunu, %67.3'ü evli, %77.3'ü ev hanımı, %62,7 gelirin giderlerden az olduğu ve %96'sı sigara içmediği belirlendi. Kadınların %58,0'ı ikinci evreydi ve %36.7'si bir yıldan daha kısa bir süre önce tanı aldı. Kadınların %98'inin cerrahi tedavi, %98'inin kemoterapi ve %5,3'ünün radyoterapi ve %15,3'ünün hormonal tedavi aldığını saptandı. Ayrıca kadınların %94.0'ında mastektomi, %73.3'ünde ailede hastalık öyküsü, %80'i oral kontraseptif kullanmadığı ve %78'i çocuk sahibiydi. Dünya Sağlık Örgütü'nün Yaşam Kalitesi Ölçeği- Kısa formu Ölçeği'nde genel yaşam kalitesi puan ortalaması 5.6 ± 2.9, çevresel alt boyut puan ortalaması 26.0 ± 4.1, fiziksel alt boyut puan ortalaması 21.4 ± 3.7, psikolojik alt boyut puan ortalaması 15.2 ± 3.7, sosyal ilişkiler alt boyut puan ortalaması 8.2 ±1.9 olarak saptanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü'nün Yaşam Kalitesi kısa formu Ölçeği'nde demografik ve klinik özelliklerle karşılaştırıldığında: Kadınların Yaş gruplarına göre yaşam kalitesi ölçeğinin alt boyutları arasındaki ilişki incelendiğinde; Genel yaşam kalitesi, fiziksel sağlık, psikolojik sağlık, sosyal ilişkiler ve çevre alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlendi (p < 0.05). Kadınların eğitim düzeyi gruplarına göre yaşam kalitesi ölçeğinin alt boyutları arasındaki ilişki incelendiğinde; Genel yaşam kalitesi, fiziksel sağlık, psikolojik sağlık, sosyal ilişkiler ve çevre alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlendi (p < 0.05). Kadınların meslek gruplarına göre yaşam kalitesi ölçeğinin alt boyutları arasındaki ilişki incelendiğinde; Genel yaşam kalitesi, fiziksel sağlık, psikolojik sağlık, sosyal ilişkiler ve çevre alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlendi (p < 0.05). Kadınların hastalığılarının evresine göre yaşam kalitesi ölçeğinin alt boyutları arasındaki ilişki incelendiğinde; Genel yaşam kalitesi, fiziksel sağlık, psikolojik sağlık, sosyal ilişkiler ve çevre alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlendi (p < 0.05). Meme kanseri tanı zamanına göre yaşam kalitesi ölçeğinin alt boyutları arasındaki ilişki incelendiğinde; Genel yaşam kalitesi, fiziksel sağlık alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlendi (p < 0.05). Kadınların medeni durumu gruplarına göre yaşam kalitesi ölçeğinin alt boyutları arasındaki ilişki incelendiğinde; Genel yaşam kalitesi, fiziksel sağlık, sosyal ilişkiler alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlendi (p < 0.05). Kadınların sigara içme faktörüne göre yaşam kalitesi ölçeğinin alt boyutları arasındaki ilişki incelendiğinde; Genel yaşam kalitesi, fiziksel sağlık, psikolojik sağlık, sosyal ilişkiler ve çevre alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu (p > 0.05). Kadınların Cerrahi faktör uygulanan tedavi yöntemlerine göre yaşam kalitesi ölçeğinin alt boyutları arasındaki ilişki incelendiğinde; Fiziksel sağlık, sosyal ilişkiler ve çevre alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlendi (p < 0.05). Kadınların kemoterapi faktörü uygulanan tedavi yöntemlerine göre yaşam kalitesi ölçeğinin alt boyutları arasındaki ilişki incelendiğinde; Fiziksel sağlık, sosyal ilişkiler ve çevre alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlendi (p < 0.05). Kadınların radyoterapi uygulanan tedavi yöntemlerine göre yaşam kalitesi ölçeğinin alt boyutları arasındaki ilişki incelendiğinde; Sosyal ilişkiler alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlendi (p < 0.05). Kadınların hormonal tedavi faktörü uygulanan tedavi yöntemlerine göre yaşam kalitesi ölçeğinin alt boyutları arasındaki ilişki incelendiğinde; Psikolojik sağlık, sosyal ilişkiler ve çevre alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlendi (p < 0.05). Kadınların yapılan cerrahinin türüne göre yaşam kalitesi ölçeğinin alt boyutları arasındaki ilişki incelendiğinde; Fiziksel sağlık ve sosyal ilişkiler alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlendi (p < 0.05). Ailede meme kanseri faktör öyküsüne göre yaşam kalitesi ölçeğinin alt boyutları arasındaki ilişki incelendiğinde; Fiziksel sağlık, psikolojik sağlık, sosyal ilişkiler ve çevre alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlendi (p < 0.05). Sonuç: Çalışmamızda hastaların yaşam kalitesinin orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Çalışmamızda Dünya Sağlık Örgütü'nün Yaşam Kalitesi Ölçeği- Kısa formunun alt boyutlarını etkileyen ve istatistiksel olarak anlamlı olan değişkenlerin medeni durum, eğitim düzeyi, hastalık evresi, tanı zamanı, alınan tedavi yöntemleri, ailede meme kanseri öyküsü olduğu belirlenmektedir. Çalışmamızda sigara içme durumunun Dünya Sağlık Örgütü'nün Yaşam Kalitesi Ölçeği- Kısa formunun alt boyutları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı bulunmuştur. 2022, sayfa
Özet (Çeviri)
Background: In women, breast cancer is one of the most common forms. Affects the physical, psychological, and social aspects of one's well-being. Objective: This study aims to evaluate the quality of life of patients with breast cancer living in Kirkuk and the factors affecting it. Method: It is a cross-sectional and descriptive study. The study was conducted at the Oncology and Hematology Center in Kirkuk, Iraq, between January 10, 2022- April 15, 2022. One hundred fifty women who met the sampling criteria formed the study's sample. Data were collected face-to-face with the Sociodemographic and Clinical Characteristics Form and the WHOQOL-BREF Scale. The psychological health dimension consists of 6 items. The score varies between 6-30. A higher score indicates better psychological health. The social relations dimension consists of 3 items. The score ranges from 3-15. A higher score indicates better social relationships. The perimeter dimension contains eight items. The score varies between 8-40. A higher score indicates better environmental life. In the data analysis, number, percentage, mean, T-test, and ANOVA were used. Results: The mean age of the female participants was 45±19, and 28.7% had a high school graduate education. 67.3% were married, 77.3% were homemakers, 62.7% had less than expenses in income, and 96% did not smoke. Also, the female participants, 58.0%, were in the second stage, and 36.7% were diagnosed less than a year ago. The study also found that 98% of the women participants received surgical treatment, 98% of those received chemotherapy, 5.3% received radiotherapy, and 15.3% received hormonal therapy. In addition, 94.0% of the participants had a mastectomy, 73.3% had a family history of the disease, and 80% did not use oral contraceptives. 9.3% of the family history were cousins who had BC. The majority of the participants, women, 78%, had children. The mean score for the WHOQOL-BREF scale was GQOL was 5.6 ± 2.9, the mean score for the environmental sub-dimension of the WHOQOL-BREF scale was 26.0 ± 4.1, the mean score for the physical sub-dimension of the WHOQOL-BREF scale was 21.4 ± 3.7, the mean score for the psychological sub-dimension of the WHOQOL-BREF scale was 15.2 ± 3.7. The mean score for the social relationships sub-dimension of the WHOQOL-BREF scale was 8.2 ±1.9. When the WHOQOL-BREF scale was compared with demographic and clinical characteristics: There were significant differences determined in the GQOL and sub-dimensions of the WHOQOL-BREF scale: physical health, psychological health, social relations, and environmental health, based on age groups (p < 0.05). There were statistically significant differences determined in the GQOL and sub-dimensions of the WHOQOL-BREF scale, physical health, psychological health, social relations, and environmental health, based on educational level groups (p < 0.05). Significant differences were determined in the GQOL and sub-dimensions of the WHOQOL-BREF scale, physical health, psychological health, social relations, and environmental health, based on occupation groups (p < 0.05). Significant differences were determined in the GQOL and sub-dimensions of the WHOQOL-BREF scale, physical health, psychological health, social relations, and environment, based on the stage of the disease (p < 0.05). Significant differences were determined in the GQOL and sub-dimensions of the WHOQOL-BREF scale, physical health, based on BC diagnosis time (p < 0.05). There were statistically significant differences in GQOL and the sub-dimensions of the WHOQOL-BREF scale, physical and social relationships based on marital status groups (p < 0.05). No statistically significant differences were determined in the GQOL and sub-dimensions of the WHOQOL-BREF scale, physical health, psychological health, social relations, and environment, based on the smoking factor (p > 0.05). There were statistically significant differences determined in the sub-dimensions of the WHOQOL-BREF scale, physical, social relationships, and environmental health based on treatment methods received surgical factor (p < 0.05). There were statistically significant differences determined in the sub-dimensions of the WHOQOL-BREF scale, physical, social relationships and environmental health based on treatment methods received chemotherapy factor (p < 0.05). There were statistically significant differences determined in the sub-dimensions of the WHOQOL-BREF scale, social relationships based on treatment methods received radiotherapy factor (p < 0.05). There were statistically significant differences specified in the sub-dimensions of the WHOQOL-BREF scale, psychological, social relationships, and environmental health based on treatment methods received hormonal therapy factor (p < 0.05). There were statistically significant differences determined in the sub-dimensions of the WHOQOL-BREF scale, physical and social relationships based on the type of surgery being performed (p < 0.05). There were statistically significant differences determined in the sub-dimensions of the WHOQOL-BREF scale, physical, psychological, social relationships, and environmental health based on a family history of BC factor (p < 0.05). Conclusion: In our study, most patients were found to have a moderate QOL. A significant relationship was found between marital status and the sub-dimension of the WHOQOL-BREF scale. Our investigation determined that the variables that affect the sub-dimensions of the WHOQOL-BREF scale and are statistically significant are marital status, education level, stage of disease BC, time of diagnosis, treatment methods received, and family history of BC. Our study found that smoking had no statistically significant effect on the WHOQOL-BREF scale's sub-dimensions. 2022, 72 pages