Hemen hemen artan dizilerin mutlak matris toplanabilme metotlarına uygulamaları
Applications of almost increasing sequences to absolute matrix summability methods
- Tez No: 766813
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET ÖZARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Hemen hemen artan diziler, Sonsuz seriler, Riesz ortalaması, Mutlak matris toplanabilme, Almost increasing sequences, Infinite series, Riesz mean, Absolute matrix summability
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu tezde hemen hemen artan dizilerin matris toplanabilirliği hakkında bazı şartlar belirlenmiş ve ispat edilmiştir. Tez 5 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, literatür çalışmasına ek olarak temel tanımlar ve teoremler verilmiştir. İkinci bölümde, çalışmamızda kullanılan toplanabilmesi üzerine yapılan yöntem ve materyaller üzerine durulmuştur. Üçüncü bölümde, pozitif normal matrisi ile tanımlanan hemen hemen artan dizilerin metodu kullanılarak toplanabilirliğini gösteren üç teorem ispat edilmiştir. Dördüncü bölümde, sonsuz serilerin pozitif normal matrisi ile tanımlanan hemen hemen artan dizilerin toplanabilmesi üzerine üç teorem ifade edilip ispatlanmıştır. Son olarak bu konuyla ilgili sonuçlar verilerek çalışmamız desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, some conditions about the matrix summability of almost increasing sequences have been determined and proved. The thesis includes five chapters. In the first chapter, basic definitions and theorems are given in addition to the literature study. In the second part, the methods and materials used in our study on summation are emphasized. In the third chapter, three theorems are proved that show the summability of almost increasing sequences defined by the positive normal matrix using the method. In the fourth chapter, three theorems are stated and proved on the addition of of almost increasing sequences defined by the positive normal matrix of infinite series. Finally, our study was supported by giving results on this subject.