1990 sonrası türkiye'de queer sanat, direnç ve itiraz stratejileri
Queer art in Turkey after 1990; resistance and opression strategies
- Tez No: 766976
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BORGA KANTÜRK
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Queer, Feminizm, Güncel Sanat, Toplumsal Cinsiyet, Direnç, Queer, Feminism, Contemporary Art, Gender, Resistance
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Türkiye'de güncel sanat tartışmalarının başladığı 90'lı yıllar görece özgürlüklerin yaşandığı, kimlik ve farklılıkların ortaya konduğu, sivil hareketlerin güçlendiği yıllar olmuştur. 90'lı yıllarda yaşanan kırılmayla birlikte bugün Türkiye'de üretim yapan güncel sanatçılara şekil verdiğini ve bugün güncel sanatçıların hala bu mirastan faydalandıklarını söylemek mümkün. 2000'li yılların özellikle ikinci yarısında farklı toplumsal dinamiklerle queer ve feminist bir bakışa sahip olan birçok sanatçıdan ve bir sanatçı kuşağını yetiştiren dinamiklerden bahsedilmeye başlandı. Toplumsal cinsiyet konusunda yapılmış güncel sanat çalışmaları kendi itiraz dilini, reflekslerini ve estetiğini kurarken, buna uygun sergileme modelleri de geliştirmiştir. Queer sanat, heteronormatif değerleri, toplumsal cinsiyet rejimini, cinselliği problem eden, bu bağlamda nosyonlar, yaşam pratikleri ve alışkanlıklara ilişkin eleştiri ve tartışmaları içeren bir perspektife sahiptir. 90'lı yıllarda tartışılmaya başlanan queer teorinin ele aldığı kadın ve erkek cinsiyet sabitleri, ikili cinsiyet rejimi tartışmalarını odağı haline getirmiştir. Feminist kuramın eleştirisi olarak doğmuş postyapısalcı bir kuram olan queer teori cinsiyet ve cinselliği iktidar ilişkileri içerisinde ele alır ve inceler. Bu çalışma Türkiye'de toplumsal cinsiyet tartışmalarına zemin hazırlayan toplumsal kültürel dinamikleri incelemeyi, bu bağlamda üretilmiş sergi, pratik ve içerikleri araştırmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The 90s, when contemporary art debates began in Turkey, were the years when relative freedoms were experienced, identities and differences were revealed, and civil movements were strengthened. It is possible to say that with the break in the 90s, it shaped the contemporary artists who produce in Turkey today and that contemporary artists still benefit from this heritage. Especially in the second half of the 2000s, many artists who had a queer and feminist perspective with different social dynamics and dynamics that raised a generation of artists began to be mentioned. Contemporary art works on gender have established their own language of objection, reflexes and aesthetics, while also developing appropriate exhibition models. Queer art has a perspective that includes heteronormative values, gender regime, sexuality as a problem, and in this context, criticism and discussions on notions, life practices and habits. The gender constants of men and women, which were discussed in the queer theory, which started to be discussed in the 90s, have made the binary gender regime debates the focus. Queer theory, a poststructuralist theory born as a critique of feminist theory, deals with and examines gender and sexuality within power relations. This study aims to examine the socio-cultural dynamics that pave the way for gender debates in Turkey, and to research the exhibitions, practices and contents produced in this context.