Thymus vulgaris atığı kullanılarak sulu çözeltilerden adsorpsiyon yöntemi ile boyar madde giderimi
Dye removal from water solutions using thymus vulgaris waste by adsorption method
  1. Tez No: 767037
  2. Yazar: ESMİHAN ARZU GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜLEYHA BİNGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, metilen blue, thymus vulgaris, tripan blue
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalıĢmada; endüstriyel atıksularda sıkça görülen ve sulu çözeltilerde katyonik formda bulunan metilen mavisi (MM) ile anyonik formda bulunan tripan mavisi (TM) boyar maddelerinin atık thymus vulgaris (kekik) yapraklarına adsorpsiyonunda adsorbent boyutu, baĢlangıç boyar madde konsantrasyonu, karıĢtırma hızı, baĢlangıç pH'sı, adsorbent miktarı ve sıcaklığın boya giderim verimi ve adsorpsiyon kapasitesi üzerine etkisi sabit karıĢtırmalı ve kesikli bir sistemde incelenmiĢtir. Atık thymus vulgaris yapraklarının karakterizasyonunu belirlemek için SEM ve pHpzc analizleri yapılmıĢ ve pHpzc 7,87 olarak belirlenmiĢtir. MM'nin atık thymus vulgaris yapraklarına adsorpsiyonunda en yüksek giderim verimi pH 10'da elde edilmiĢken, TM adsorpsiyonunda pH 2'de elde edilmiĢtir. Her iki boyar madde için de baĢlangıç boya konsantrasyonu arttıkça boya giderim verimi düĢerken adsorpsiyon kapasitesi artmıĢtır. MM'nin adsorpsiyonunda artan sıcaklığın adsorpsiyon kapasitesini düĢürdüğü, TM'nin adsorpsiyonunda da artan sıcaklığın adsorpsiyon kapasitesini artırdığı gözlemlenmiĢtir. Atık thymus vulgaris yapraklarının 0,025 g L-1 adsorbent dozajında MM adsorpsiyon kapasitesi 861,44 mg g-1 ve TM adsorpsiyon kapasitesi 337,33 mg g-1 iken 0,3 g L-1 adsorbent dozajında MM adasorpsiyon kapasitesi 98,18 mg g-1 ve TM adsorpsiyon kapasitesi 69,11 mg g-1 'a düĢmüĢtür. Langmuir, Freundlich, Temkin, Dubinin-Radushkevich ve Halsey modelleri hem MM ve hem de TM boyar maddesinin adsorpsiyonunda, adsorpsiyon dengesinin matematiksel modellemesinde kullanılmıĢtır. Korelasyon değerleri her iki boyar maddeadsorbent sistemininde (MM için R 2 = 0,993 ve TM için R 2 = 0,9751) Freundlich izotermine uygun olduğunu göstermiĢtir. Kinetik veriler için üç farklı kinetik model (yalancı birinci derece, yalancı ikinci derece ve partikül içi difüzyon kinetik modeli) kullanılmıĢ ve hesaplanan kinetik parametre sabitleri adsorpsiyonların, yalancı ikinci derece kinetik modele uyduğunu göstermiĢtir. Ayrıca, MM ve TM adsorpsiyonuna ait termodinamik parametreler ile MM için adsorpsiyon iĢleminin kendiliğinden gerçekleĢtiği (∆Go 0) belirlenmiĢtir.
Özet (Çeviri)
In this study; the adsorption of methylene blue (MM) in cationic form and trypan blue (TM) in anionic form in aqueous solutions, which are frequently seen in industrial wastewater, on waste thymus vulgaris (thyme) leaves was carried out in a constant agitation and batch system. The effects of adsorbent size on adsorption, initial dyestuff concentration, mixing speed, initial pH, amount of adsorbent and temperature on dye removal efficiency and adsorption capacity were investigated. SEM and pHpzc analyzes were performed to determine the characterization of waste thymus vulgaris leaves and pHpzc was determined as 7,87. While the highest removal efficiency was obtained at pH 10 in adsorption of MM to waste thymus vulgaris leaves, it was obtained at pH 2 in TM adsorption. For both dyestuffs, as the initial dye concentration increased, the dye removal efficiency decreased while the adsorption capacity increased. It has been observed that increasing temperature in the adsorption of MM decreases the adsorption capacity, while increasing temperature in the adsorption of TM increases the adsorption capacity. While MM adsorption capacity of waste thymus vulgaris leaves is 861.44 mg g -1 and TM adsorption capacity is 337.33 mg g-1 at 0.025 g L-1 adsorbent dosage, at 0.3 g L -1 adsorbent dosage, MM and TM adsorption capacity decreased to 98.18 mg g-1 and 69.11 mg g-1 , respectively. Langmuir, Freundlich, Temkin, Dubinin-Radushkevich and Halsey models were used in the mathematical modeling of the adsorption equilibrium in adsorption of both MM and TM dyestuffs. Correlation values showed that both dyestuff-adsorbent systems (R2= 0.993 for MM and R2= 0.9751 for TM) were suitable for the Freundlich isotherm. Three different kinetic models (pseudo-first-order, pseudo-second-order and intraparticle diffusion kinetic model) were used for the kinetic data, and the calculated kinetic parameter constants showed that the adsorption systems fit the pseudo-secondorder kinetic model. In addition, with the thermodynamic parameters of MM and TM adsorption, it was determined that the adsorption process was spontaneous and exothermic for MM (∆Go