Yapay zekânın haksız fillerinden doğan hukuki sorumluluk
Civil liability arising from the torts of artificial intelligence
  1. Tez No: 767107
  2. Yazar: UĞUR KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HERDEM BELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ, Otonomi, Haksız Fiil, Kusur Sorumluluğu, Kusursuz Sorumluluk, Artificial Intelligence, Autonomy, Tort, Fault Liability, Strict Liability
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Yapay zekâ teknolojilerinin hızlı gelişimi alana ilişkin birtakım soruları da beraberinde getirmiştir. Bunlardan en önemlisi yapay zekânın meydana getirdiği zarardan kimin/kimlerin, hangi şartlar altında sorumlu olacağıdır. Çünkü yaşamın her alanında yer alabilen bu karmaşık sistemler, çok ciddi zararlara neden olabilecektir. Çalışmamızda bu soruya yanıt bulunmaya çalışılmıştır. Çalışmamızın amacına ulaşabilmesi için öncelikle yapay zekâ ile anlatılmak istenenin ne olduğu ortaya konulmalıdır. Bu kapsamda ilk bölümde yapay zekânın tanımı yapılmış, benzer kavramlardan farkı ve yapay zekâ türleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Yapay zekâya uygulanacak kuralların belirlenmesinin ön koşulu hukuki statüsünün belirlenmesidir. Bundan ötürü mevcut görüşler göz önüne alınarak yapay zekânın hukuki statüsü mevcut durum ve olması gereken bakımından tespit edilmiştir. İkinci bölümünde ise sorumluluk hususu ele alınmıştır. İlk kısımda genel olarak sorumluluk hukukunun anlamı ve benimsenen ilkeler kısaca açıklanmıştır. Akabinde yapay zekânın haksız fiil sorumluluğu Türk hukuku bakımından değerlendirilmiştir. Hukukumuzda doğrudan yapay zekâya uygulanacak bir kaide bulunmadığından ve kıyasen uygulanacak kurallar yetersiz kalacağından yeni bir düzenleme getirilmesi zorunludur. Karşılaştırmalı hukuktaki yaklaşımlar yeni düzenlemelere örnek teşkil edebilecektir. Bu sebeple son kısımda yapay zekânın sorumluluğuna ilişkin farklı ulusal ve uluslararası düzenlemeler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The rapid development of artificial intelligence technologies has brought a number of questions about the field. The most important of these is who will be responsible for the damage caused by artificial intelligence, and under what conditions.Since these complex systems, which can take place in all areas of life, can cause serious damage. In our study, we tried to find an answer to this question. For our study to reach its goal, first of all, what is meant to be explained by artificial intelligence should be revealed. In this context, in the first chapter, the definition of artificial intelligence has been made, its difference from similar concepts and types of artificial intelligence have been tried to be revealed. The prerequisite for determining the rules to be applied to artificial intelligence is to determine its legal status. For this reason, considering the existing opinions, the legal status of artificial intelligence has been determined in terms of present status and what it should be. In the second chapter, the issue of responsibility is discussed. In the first section, the meaning of liability law in general and the principles adopted are briefly explained. Afterwards, the tort liability of artificial intelligence has been evaluated in terms of Turkish law. Since there is no rule in our law that will be applied directly to artificial intelligence and the rules to be applied by analogy will be insufficient, it is necessary to introduce new regulation. Approaches in comparative law may set an example for new regulations. For this reason, in the last section, different national and international regulations regarding the responsibility of artificial intelligence are examined.