Türkiye'deki ortodontistlerin iskeletsel sınıf III maloklüzyonların tedavisine yaklaşımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the approaches of orthodontists in Türki̇ye to the treatment of skeletal class III malocclusions
- Tez No: 767230
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN ÖZKAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ortodonti, Tedavi Yaklaşımı, İskeletsel Sınıf III, Relaps, Orthodontics, Treatment Approach, Skeletal Class III, Relapse
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Türkiye'deki ortodontistlerin iskeletsel sınıf III maloklüzyonların tedavisine yaklaşımlarının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Toplam 23 sorudan oluşan anket, Türk Ortodonti Derneği'ne kayıtlı olan 1904 üyeye elektronik posta yoluyla iletilmiştir. Anket, 132'si kadın 68'i erkek olmak üzere toplam 200 kişi (%10,5) tarafından cevaplanmıştır. Bulgular: İskeletsel sınıf III maloklüzyonların tedavisinde en çok tercih edilen tedavi seçeneği %96 ile yüz maskesi olurken, en az tercih edilen tedavi seçeneği %12 ile fonksiyonel tedavi olmuştur. Ortodontistlerin %85,5'i ağız solunumu yaptığını düşündükleri hastaları kulak burun boğaz birimine konsülte ettiklerini belirtmiştir. Ortodontistlerin %96,9'u yüz maskesi kullandırdıkları hastalarda hızlı üst çene genişletmesi uyguladıklarını, %59,4'ü ise Alt-RAMEC (Alternatif Hızlı Maksiller Genişletme ve Daraltma) prosedürünü uyguladıklarını belirtmişlerdir. Ortodontistler arasında sınıf III maloklüzyonların tedavisinde nüks ile en çok karşılaşılan tedavi %32,5 ile çenelik olurken, en az karşılaşılan tedavi %3 ile ortognatik cerrahi olmuştur. Ortodontistlerin %69'u kliniklerinde ortognatik cerrahi tedavisi uyguladıklarını belirtmişlerdir. Sonuçlar: Çalışılan kurum, unvan ve meslekte geçirilen süre; yüz maskesi uygulama yaşı, yüz maskesi tedavisi sırasında hızlı üst çene genişletmesi yapılması ve alt keserleri desteklemek için aparey kullandırılması açısından etkili değildir. Kendi muayenehanesinde çalışan ortodontistlerin hastaları tedavi bitiminden sonra 5 yıl ve üzerinde takip etme oranı, özel muayenehanede ve kamuda çalışan ortodontistlere göre daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the approaches of orthodontists in Türkiye to the treatment of skeletal class III malocclusions. Materials and Methods: The questionnaire, consisting of 23 questions in total, was sent to 1904 members registered in the Turkish Orthodontic Society via e-mail. The questionnaire was answered by a total of 200 (10.5%) people, 132 women and 68 men. Results: In the treatment of skeletal class III malocclusions, the most preferred treatment option was face mask with 96%, while the least preferred treatment option was functional treatment with 12%. 85.5% of orthodontists stated that they consulted the patients who they thought had mouth breathing to the otolaryngology outpatient clinic. 96.9% of orthodontists stated that they applied rapid maxillary expansion in patients who had used face masks, and 59.4% stated that they applied the Alt-RAMEC procedure. Among orthodontists, the most relapsed treatment option of class III malocclusions was chin cup with 32.5%, while the least common treatment was orthognathic surgery with 3%. 69% of orthodontists stated that they applied orthognathic surgical treatment in their clinics. Conclusions: The institution, title and clinical experience; the age of face mask application is not effective in terms of rapid maxillary expansion during face mask treatment and the use of appliances to support the lower incisors. The rate of follow up for 5 years or more of the orthodontists working in their own practice was found to be higher than the orthodontists working in private practice and public institutions.