Avrupa'da sanat eğitiminin akreditasyonu çalışmaları
Activities on accreditation of arts education in Europe
- Tez No: 767231
- Danışmanlar: PROF. MEHMET REŞAT BAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Akreditasyon, Avrupa'da akreditasyon, akreditasyon standartları, sanat eğitimi, Accreditation, accreditation in Europe, accreditation standards, arts education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Akreditasyon, bir kurum veya kuruluşun belirlenen standartlar çerçevesinde yeterliliğinin saptanması sürecidir. Belirli bir kalite seviyesini sağlayan akreditasyon, birçok farklı sektörlerde uygulanabilmektedir. Dünyada ve Avrupa'da eğitim kurumlarının uluslararası kabul görmüş standartlar ile kurumun imajını geliştirmesi amacıyla yoğun olarak akreditasyon çalışmaları uygulanmaya başlanmıştır. Eğitimde akreditasyon, kurumun belirlediği standartlarda eğitim kalitesi ve kurumsal niteliklerin uyuyulup uyulmadığını inceleyerek kalite güvencesi ve iyileştirme amacıyla yapılmaktadır. Akreditasyon kurumları tarafından geliştirilmiş olan standartlara göre eğitim kalitesi gözden geçirilmektedir. Sanat ve tasarım eğitimi sürecnde, sanat eğitim programlarını geliştirmek ve mesleki gelişim satandartlarını korumak amacıyla, müfredat, öğrenim stili ve ihtiyaçaları açışından oluşan kalite geliştirme standartlarına göre yapılmalıdır. Sanat eğitimde akreditasyon görevleri belli başlı dernekler tarafından yapılmaktadır. Bu çalışmada akreditasyon çalışılmalarına kaynak oluşturmak maçıyla Avrupa'da benzer çalışmalarla meşgul olan kuruluşlar incelenmek suretiyle, Türkiye'de sanat ve tasarım eğitimi yapan kurum ve kuruluşların akredite edilme süreçleri ve standartlarının saptanaması incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Accreditation is the process of determining the adequacy of an institution or organization within the framework of determined standards. Accreditation, which provides a certain level of quality, can be applied in many different sectors. Accreditation studies have been started to be implemented intensively in order to improve the image of the institution with internationally accepted standards in education institutions in the world and in Europe. Accreditation in education is carried out for the purpose of quality assurance and improvement by examining whether the education quality and institutional qualifications are complied with the standards determined by the institution. The quality of education is reviewed according to standards developed by accreditation bodies. In the process of art and design education, the curriculum should be made according to quality improvement standards in terms of learning style and needs, in order to develop arts education programs and maintain professional development standards. Accreditation duties in art education are carried out by certain associations. In this study, the accreditation processes of the institutions and organizations that provide art and design education in Turkey and the determination of their standards were examined by examining the organizations engaged in similar studies in Europe in order to create a source for accreditation studies.