Pandemi sürecinde hastanelerde çalışan sağlık çalışanlarının Covıd-19 korkusu ve travma düzeylerini yordayıcılığı açısından narsisizmin incelenmesi
The investigation of narcissism as a predictor of Covid-19 fear and trauma levels of healthcare professionals working in hospitals during pandemic process
  1. Tez No: 767245
  2. Yazar: İLAYDA NUR AKYÜREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KEYVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Fear of Covid-19, trauma level, narcissism level
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırmanın amacı; Covid-19 Pandemisi sürecinde sağlık çalışanlarının travma düzeyleri ve Covid-19 korkularının, bir kişilik yapılanması olan narsisizm seviyeleri ile arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemi İstanbul'da bulunan iki özel hastanede çalışan sağlık çalışanlarıdır. Bu çalışmada örneklem grubuna uygulanan envanterler ise Narsisistik Kişilik Envanteri (NKE), Posttravmatik Stres Bozukluğu Soru Listesi-Sivil Versiyonu ve Koronavirüs 19 Fobisi (CP19-S) Ölçeği'dir. Araştırmanın sonucunda elde edilen veriler ışığında; narsisistik seviye ile Covid-19 korkusu arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla korku düzeyi ile benzer şekilde narsisistik düzeyin artış gösterdiği görülmektedir. Bu duruma ek olarak; travma düzeyi ile Covid-19 korkusu arasında da pozitif yönde anlamlı bir korelasyon olduğu saptanmıştır. Bu araştırmada elde edilen bulguların; sağlık çalışanlarının psikolojik iyi oluşlarını tespit etme, travmatize olma durumlarını belirleme ve dolayısıyla koruyucu alanlar oluşturabilme açısından önemli olduğu ve bu duruma ek olarak literatüre bu konu kapsamında katkı sağlayacağı ve benzeri çalışmalara ışık tutacağı düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler : Covid-19 korkusu, travma düzeyi, narsisisizm seviyesi
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; it is the examination of the relationship between the trauma levels of healthcare workers and their fear of Covid-19 and the levels of narcissism, which is a personality structuring, during the Covid-19 pandemic process. The sample of the research is health workers working in two private hospitals in Istanbul. Inventories applied to the sample group in this study are Narcissistic Personality Inventory (NKE), Posttraumatic Stress Disorder Questionnaire-Civil Version and Coronavirus 19 Phobia (CP19-S) Scale. In the light of the data obtained as a result of the research; it has been determined that there is a positive and significant relationship between the narcissistic level and the fear of Covid-19. Therefore, it is seen that the narcissistic level increases similarly to the fear level. In addition to this situation; it was also found that there was a positive and significant correlation between the level of trauma and the fear of Covid-19. The findings of this study; it is thought that it is important in terms of determining the psychological well-being of health workers, determining their traumatization and thus creating protective areas and in addition to this situation, it will contribute to the literature within the scope of this subject and shed light on similar studies.