Pandemi sürecinde hastanelerde çalışan sağlık çalışanlarının Covid-19 korkusu ve tükenmişlik düzeylerini yordayıcılığı açısından mükemmeliyetçiliğin incelenmesi
The investigation of perfectionism as a predictor of Covid-19 fear and burnout levels of healthcare professionals working in hospitals during pandemic process
- Tez No: 767247
 - Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KEYVAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Psikoloji, Psychology
 - Anahtar Kelimeler: Covid-19 korkusu, Tükenmişlik düzeyi, Mükemmeliyetçilik düzeyi, Fear of covid-19, Level of burnout, Level of perfectionism
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu araştırmada pandemi sürecinde hastanelerde çalışan sağlık çalışanlarının covid-19 korkusu ve tükenmişlik düzeylerini yordayıcılığı açısından mükemmeliyetçilik incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini İstanbul ilinde yer alan Medicana Avcılar Hastanesi ve Medicana International Hastanesinde çalışan 265 kadın, 74 erkek olmak üzere toplam 339 kişilik sağlık çalışanları oluşturmaktadır. Katılımcılara yüz yüze dağıtılan envanterler iseKoronavirüs 19 Fobisi Ölçeği(CP19-S), Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MBI), Frost Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği (FÇBMÖ) ve Sosyo-demografik Form'dur. Değişkenlerin demografik değişkenlerle olan ilişkilerinin analizi sonucu Covid-19 korkusunun medeni durum,yaş grubu, mesleki unvan ve haftalık çalışma süresi değişkenlerine göre farklılık gösterdiği bulgulanmıştır. Tükenmişlik düzeyleri ise medeni duruma ve çalışma ortamı memnuniyetine göre farklılaşırken (p=,001);mükemmeliyetçilik düzeyleri mesleki unvanlara göre farklılaştığı görülmektedir (p=,009). Regresyon analizi sonuçlarına göre, mükemmeliyetçiliğin Covid-19 korkusunu (p=,000) ve tükenmişliği (p=,002) yordadığısaptanmıştır. Sonuç olarak demografik farklılıkların kişilerin covid korkusu yaşama konusunda belirleyici olduğu ve bu da kişilerin başa çıkma stratejileri ile ilgili olabileceği düşünülmektedir. Sağlık çalışanlarının ortamdaki memnuniyeti ve medeni durumlarının da tükenmişlik yaşama konusunda kilit bir rol oynadığı elde edilmiştir. Ayrıca mükemmeliyetçiliğin de çalışanların covid korkusu ve tükenmişlik üzerinde belirleyici olduğu elde edilmiştir. Bu noktada elde edilen sonuçlar göz önünde bulundurularak sağlık çalışanlarına yönelik daha destekleyici adımlar atılma konusunda bilgilendirici ve yol gösterici sonuçlara erişildiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, perfectionism was examined in terms of predicting the fear of covid-19 and burnout levels of healthcare workers working in hospitals during the pandemic process. The sample of the study consists of a total of 339 healthcare professionals, 265 women and 74 men, working in Medicana Avcılar Hospital and Medicana International Hospital in Istanbul. In the current study, the inventories distributed face-to-face to this sample are the Coronavirus 19 Phobia Scale (CP19-S), the Maslach Burnout Scale (MBI), the Frost Multidimensional Perfectionism Scale (FCPMS), and the Socio-demographic Form. As a result of the analysis of the relations of the variables with the demographic variables, it was found that the fear of Covid-19 differs according to the variables of marital status, age group, occupational branch and weekly working time. Burnout levels show difference according to marital status and work environment satisfaction (p=.001); perfectionism levels differ according to occupational branches (p=,009). Looking at the results, obtained from the regression analysis in the research, it was determined that perfectionism predicted fear of Covid-19 (p=.000) and burnout (p=,002). As a result, it is thought that demographic differences are determinative on people's fear of covid, and this may be related to people's coping strategies. It has been found that the satisfaction and marital status of health workers play a key role in experiencing burnout. In addition, it has been found that perfectionism has an essential role on employees' fear of covid and burnout. Considering the results obtained at this point, it is thought that informative and guiding results have been achieved in taking more supportive steps towards healthcare professionals.