Tek bindirmeli karbon fiber kompozit yapıştırma bağlantılarının yapışma dayanımlarının GEP program kullanılarak modellenmesi
Modeling of adhesive strength of single lap carbon fiber composite adhesive joints using GEP program
  1. Tez No: 767292
  2. Yazar: FUNDA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BENEK HAMAMCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Araldite 2015, Carbon Fiber Plate, Tensile Test, GEP programming
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada yapıştırma bağlantılarının farklı sıcaklıklardaki davranışları inccelenmiştir. Aynı zamanda yapıştıcıya eklenen dolgunun ve kalınlık değerlerinin etkiside incelenmiştir. CFFR plakaların yüzeyine mekanik aşındırma işlemi uygulanarak yüzey pürüzlülüğü arttırılmıştır. Yüzey pürüzlülüğü arttırılan karbon fiber plakanın temas açısı değerine bakılmıştır. CFFR plakalarda tek tesirli bağlantıların birleştirilmesinde Araldite 2015 numaralı yapıştırıcı kullanılmıştır. Mekanik aşındırma işlemi yapılan CFFR plakalarda bağlantı elemanı olarak kullanılan yapıştırıcı içerisine karbon fiber toz katılarak dolgu malzemeli yapıştırıcı ile dolgu malzemesiz yapıştırıcı arasındaki yapışma dayanımlarına bakılmıştır. Dolgu malzemesi kullanılan yapıştırıcılar ile dolgu malzemesi kullanılmayan yapıştırıcılar arasındaki yapışma dayanımı GEP programı kullanılarak modellenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the behavior of adhesive joints at different temperatures was investigated. At the same time, the effect of the filler added to the adhesive and the thickness values were also investigated. Surface roughness has been increased by applying mechanical abrasion to the surface of CFFR plates. The contact angle value of the carbon fiber plate with increased surface roughness was examined. Araldite 2015 adhesive was used for joining single-acting joints on CFFR plates. The bond strengths between the adhesive with filler and the adhesive without filler material were examined by adding carbon fiber powder into the adhesive used as a fastener in CFFR plates that underwent mechanical abrasion. The adhesion strength between adhesives with filler material and adhesives without filler material was modeled using the GEP program.