Vakum yardımlı gerçekleşen vajinal doğumların maternal ve fetal sonuçları
Maternal and fetal outcomes of vacuum assisted vaginal delivery
  1. Tez No: 767318
  2. Yazar: OĞUZ ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ TUĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: vakum yardımlı doğum, maternal komplikasyon, neonatal komplikasyon, vacuum assisted delivery, maternal complication, neonatal complication
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof.Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Vakum müdahaleli doğumlar komplikasyon gelişmesi endişesiyle giderek azalmaktadır. Çalışmada vakum yardımıyla gerçekleşen doğumların maternal ve neonatal sonuçlarını spontan vajinal doğumlar ile karşılaştırılması planlanmıştır. Karşılaştırma sonucunda vakum müdahaleli doğumların uygulanabilirliği ve komplikasyon oranlarının tahmin edildiği kadar yüksek olmadığını göstermeyi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza Ekim 2018 ile Ekim 2022 tarihleri arasında Sancaktepe İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde primigravid vakum yardımıyla gerçekleşen vajinal doğumlarının tümü dahil edildi ve vaka grubu oluşturuldu. Kontrol grubuna her vakum müdahaleli doğum sonrası gerçekleşen en az iki primigravid normal vajinal doğum olgusu dahil edildi. Vaka grubu 98, kontrol grubu 205 gebeden oluşmaktadır. Çalışmamız retrospektif vaka kontrol çalışması olarak planlandı. Gruplara dahil edilen gebelerin demografik, maternal ve neonatal sonuçları karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmada vakum ve kontrol grubunu oluşturan gebelerin demografik verileri gruplar arasında homojenlik göstermektedir. Yenidoğan komplikasyonları açısından grupları karşılaştırdığımızda vakum grubunda kaput suksadenum daha fazla tespit edilmiştir (p0,05). Yenidoğan yoğun bakım yatış endikasyonlarına göre gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Maternal komplikasyon gelişimi açısından her iki grup arasında anlamlı fark yoktur (p>0,05). Yenidoğan 1. ve 5. dakika Apgar skoru vakum uygulanan grupta daha düşüktür (p0,05). Sonuç: Araştırma sonucunda vakum uygulamasının yenidoğanda sefal hematom, klavikula fraktürü, yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatış endikasyonları olan solunum yetmezliği, sarılık ve sepsis gelişiminin vakum yardımlı doğumlarda anlamlı düzeyde arttırmadığını tespit ettik. Maternal komplikasyonları değerlendirdiğimizde vakum yardımlı doğumların grade 2/3 perine hasarı, atoni, serviks laserasyonu, postpartum histerektomi ve hemoraji gelişiminin normal vajinal doğumlara kıyasla anlamlı düzeyde arttırmadığını tespit ettik. Bu sonuçlar klinisyenleri doğumun ikinci evresinde gerekli endikasyonlar oluştuğunda sezaryen doğumdan önce vakum denenmesi konusunda yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Vacuum intervention deliveries are gradually decreasing due to the fear of complications. In the study, it was planned to compare maternal and neonatal outcomes of vacuum-assisted deliveries with spontaneous vaginal deliveries. As a result of the comparison, it is aimed to show that the feasibility and complication rates of vacuum intervention deliveries are not as high as expected. Materıals And Methods: All of the primigravid vacuum-assisted vaginal deliveries in Sancaktepe İlhan Varank Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic between October 2018 and October 2022 were included in our study and a case group was formed. At least two primigravid normal vaginal deliveries after each vacuum-intervented delivery were included in the control group. The case group consisted of 98 pregnants and the control group consisted of 205 pregnant women. Our study was planned as a retrospective case-control study. Demographic, maternal and neonatal outcomes of the pregnant women included in the groups were compared. Results: Demographic data of the pregnant women who constituted the vacuum and control groups in the study showed homogeneity between the groups. When we compared the groups in terms of neonatal complications, caput succasedaneum was detected more in the vacuum group (p0.05). There was no significant difference between the groups in terms of neonatal intensive care hospitalization indications (p>0.05). There was no significant difference between the two groups in terms of the development of maternal complications (p>0.05). The newborn's 1st and 5th minute Apgar scores were lower in the vacuum applied group (p0.05). Conclusion: As a result of the research, we determined that the development of cephalohematoma, clavicle fracture, respiratory failure, jaundice and sepsis, which are indications for hospitalization in the neonatal intensive care unit, did not increase significantly in vacuum-assisted deliveries. When we evaluated the maternal conditions, we found that vacuum assisted deliveries did not significantly increase the development of grade 2/3 perineal damage, atony, cervical laceration, postpartum hysterectomy and hemorrhage compared to normal vaginal deliveries. These results will help clinicians to try vacuum before cesarean delivery when necessary indications occur in the second stage of labor.