Vidasız konik kilit implant dayanak bağlantılı kısa implantlarda üst yapı materyalinin implant çevresi streslere etkisinin sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Effect of different prosthetic materials on the stress distribution of self-locking taper short implants: A THREE-dimensional finite element analysis
  1. Tez No: 767329
  2. Yazar: BERK ESİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RİFAT GÖZNELİ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Konik kilit, kısa implant, monolitik zirkonya, parafonksiyon, Conical, self-locking, short implant, monolithic zirconia, parafunction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı fonksiyonel ve parafonksiyonel çiğneme kuvvetleri altında konik kilit implant-dayanak bağlantılı kısa implantlar üzerine uygulanan metal seramik, zirkonya alt yapılı seramik ve monolitik zirkonya restorasyonların, çevre kemik dokulardaki ve implant komponentlerindeki stres dağılımlarına olan etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Mandibular sağ birinci molar bölgesine yerleştirilen kemik seviyesinde ve 5 mm boyunda kısa bir implant (Bicon, Boston, MA, USA) üzerine uygulanan konik kilit implant-dayanak bağlantılı açısız ve basamaksız dayanak (Non-Shouldered Abutment ,Bicon, Boston, MA, USA) ile üç farklı üst yapı materyali (metal seramik, zirkonya destekli seramik, monolitik zirkonya) kullanılarak üretilmiş restorayonlara; vertikal ve oblik yönde fonksiyonel ve parafonksiyonel kuvvetler uygulanarak implant çevresi kortikal ve trabeküler kemikte, implantta, implant komponentlerinde ve restorasyonlar üzerinde meydana gelen stres dağılımlarının üç boyutlu sonlu elemanlar analizi ile incelemesi yapıldı. Bulgular: İmplant, implant komponentleri ve kemik dokuda oluşan stres değerleri üzerinde farklı üst yapı materyallerinin kullanımının anlamlı bir fark yaratmadığı görüldü. Oblik kuvvetlerin vertikal kuvvetlerden, parafonksiyonel kuvvetlerin ise fonksiyonel kuvvetlerden daha yüksek stres değerleri oluşturduğu gözlemlendi. En yüksek eş değer stres değerinin monolitik zirkonya restorasyonlarda oluştuğu görüldü. Vidasız konik kilit implant dayanak bağlantısında stresin implant-dayanak arayüzünde yoğunlaştığı tespit edildi. Sonuç: Konik kilit implant-dayanak bağlantılı kısa implantlar üzerine tek üye implant destekli restorasyonlar yapılırken farklı üst yapı materyali olarak metal destekli seramik, zirkonya destekli seramik ve monolitik zirkonya kullanılması stres dağılımları açısından anlamlı bir fark yaratmamaktadır. Bununla beraber restorasyonlara oblik kuvvetlerin ve parafonksiyonel kuvvetlerin etki etmesi oluşan stresleri arttırmaktadır ve bu kuvvetler implant üstü restorasyonlar için risk teşkil etmektedir. Vidasız konik kilit implant-dayanak bağlantısı; mikrohareketliliği engellemesi, stabilitesi ve mekanik özellikleri ile posterior bölgeler için uygun bir tedavi alternatifidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The present study aimed to evaluate the factors which might influence the success of short implant with self-locking taper implant abutment connection through stress distribution by investigating different scenarios according to different crown materials and under parafunctional chewing forces. Materials and Methods: A bone level short implant (Bicon, Boston, MA, USA) with self-locking taper implant abutment connection (Non-Shouldered Abutment ,Bicon, Boston, MA, USA) was placed at the right lower mandibular molar region. Metal supported ceramic, veneered zirconia and monolithic zirconia were used as different restorative materials to analyze the stress distribution of peripheral cortical and spongious bone, implant components and crown restorations under vertical and oblique functional or parafunctional forces by three-dimensional finite element analysis. Results: The prosthetic materials used in single crown restorations with short implant systems have no influence on the peri-implant bone stress as all the materials used in the study have similar behavior in terms of stress distribution. Oblique loads and parafunctional loads have resulted in higher stress concentrations. The greatest stresses were concentrated in the abutment's tapered connection. Conclusion: The stress distribution of bone, implant and implant components were not affected by using different prosthetic materials under vertical and oblique forces.