Yara bakımında sanal gerçeklik uygulamasının ağrıya etkisinin sistematik bir derlemesi ve meta analizi
A systematic review and META-analysis of the effect of virtual reality application on pain in wound care
- Tez No: 767745
- Danışmanlar: PROF. DR. NADİYE ÖZER, DOÇ. DR. NAZIM ÇOĞALTAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, hemşirelik, meta-analiz, yara bakımı, sanal gerçeklik, Pain, nursing, meta-analysis, wound care, virtual reality
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu sistematik derleme ve meta-analizin amacı yara bakımı pansuman değişimi sırasında sanal gerçeklik uygulamasının ağrıya etkisini araştırmaktır. Materyal ve Metot: Bu meta analizde PRISMA 2020 kılavuzu yönergeleri izlenmiştir. Veriler Pubmed, The Cochrane Central Register of Controlled Trials, Web of Science, EBSCOhost ve YÖKTEZ veri tabanları kullanılarak tarandı. Tüm veri tabanları için son tarama 20.07.2022 tarihinde yapıldı. Bias riskini ölçmek için“Cochrane Risk of Bias Tool”aracı kullanıldı. Etki büyüklüğünü hesaplamada standartlaştırılmış ortalama fark (SMD) kullanıldı. Heterojenliği değerlendirmek için I2 testleri hesaplandı. Yayım yanlılığını değerlendirmek için beş farklı yöntem kullanıldı. Bulgular: Tarama sonucu meta analize 13 RKÇ dahil edildi. Yapılan meta analize göre yara bakımı pansuman değişimi sırasında sanal gerçeklik uygulamasının ağrıyı orta düzeyde ve negatif yönde etkilediği belirlendi (SMD= -0.603; 95 % CI= -0.736 ile -0.469; p= 0.000). Analizde elde edilen heterojenite değerleri (I2: 0.000) düşük düzeyde olduğundan sabit etki modeli kullanıldı. Yapılan moderatör analizlerinde anlamlı bulgular elde edilmedi. Sonuç: Yara bakımı pansuman değişimi sırasında sanal gerçeklik uygulamasının ağrıyı orta etki düzeyinde azalttığı ve güvenilir bir uygulama olduğu bulundu. Bununla birlikte yara bakımı sırasında sanal gerçeklik uygulamasının ağrıyı azaltmada tek başına yeterli olmadığı, standart yara bakımı prosedüründe yer alan analjezik ya da anestezik ilaçlara ek olarak yardımcı bir müdahale olarak kullanılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this systematic review and meta-analysis is to investigate the effect of virtual reality application on pain during wound care dressing change. Materials and methods: PRISMA 2020 guidelines were followed in this meta-analysis. Data were searched using Pubmed, The Cochrane Central Register of Controlled Trials, Web of Science, EBSCOhost and YÖKTEZ databases. The last scan for all databases was done on 20.07.2022. The“Cochrane Risk of Bias Tool”tool was used to measure the risk of bias. The standardized mean difference (SMD) was used to calculate the effect size. I2 tests were calculated to assess heterogeneity. Five different methods were used to assess publication bias. Results: Thirteen RCTs were included in the screening meta-analysis. According to the meta-analysis, it was determined that virtual reality application during wound care dressing change had a moderate and negative effect on pain (SMD= -0.603; 95% CI= -0.736 to -0.469; p= 0.000). Since the heterogeneity values ( I2: 0.000) obtained in the analysis were low, the fixed effect model was used. No significant findings were obtained in the moderator analyzes. Conclusion: It was found that virtual reality application during wound care dressing change reduces pain at a moderate level and is a reliable application. However, it is recommended that virtual reality application is not sufficient to reduce pain during wound care and it is recommended to be used as an auxiliary intervention in addition to the analgesic or anesthetic drugs included in the standard wound care procedure.