Oyun temelli öğrenmenin okul öncesi dönem çocuklarının akran ilişkileri üzerindeki etkisinin incelenmesi
The effects of game-based learning on peer relationships of preschool children
  1. Tez No: 767767
  2. Yazar: ZEYNEP YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR BAĞÇELİ KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Game, game-based learning, peer, peer relations
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Çocukların gelişimlerini, öğrenmelerini etkileyen pek çok unsur bulunmaktadır. 0-6 yaş grubunda bulunan okul öncesi eğitim dönemi; çocukların bütün gelişim alanlarında ilerleme yaşadığı, karakteristik özelliklerini oluşturan edinimler kazandığı, öğrenme deneyimlerine açık olduğu hassas bir dönemdir. Bu anlamda bir çocuk için sosyalleşme; bir grubun üyesi olmak ve grupta yer alan diğer çocukların davranışlarını, tutumlarını ve değerlerini kazanmaktır. Bu süreçte en önemli unsur ise çocuğun akranlarıyla olan ilişkileri ve bu ilişkiler sırasında sergilemiş oldukları davranışlardır. Akran ilişkisi çocuğun ailesinden sonra ikinci sosyal çevresidir. Okul öncesi dönem çocuklarda sosyal beceriler ve akran etkileşimleri oyunlarda kazanılmaktadır. Bu bağlamda yapılan bu çalışma okul öncesi eğitim döneminde oyun temelli öğrenmenin akran ilişkileri üzerindeki etkisinin incelenmesini amaçlamıştır. Bu araştırma oyun temelli eğitimin akran ilişkileri üzerindeki etkisinin incelenmesi bakımından yarı deneysel desen kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın evreni, 2020-2021 eğitim öğretim yılında İstanbul ilinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bağımsız anaokullarında eğitimine devam eden 5 yaş çocuklarından oluşmaktadır. Araştırmanın örneklem grubunu, 2020-2021 eğitim öğretim yılında İstanbul ilinde bulunan bağımsız anaokulundan 5 yaş grubu 26 çocuk oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak, Gülay (2008) tarafından Türkçe'ye uyarlanan ''Çocuk Davranış Ölçeği'', ''Akran Şiddetine Maruz Kalma Ölçeği'' ve araştırmacı tarafından hazırlanan ''Kişisel Bilgi Formu'' uygulanmıştır. İstatistiksel analizin yapılabilmesi için ilk olarak normallik değerlerine bakılmıştır. Çalışmada yer alan verilerin normal dağılım göstermediği görülmüştür. Bundan kaynaklı olarak verilerin analizinde Mann- Whitney U testi ve Wilcoxon işaretli sıralar Testi kullanılmıştır. İlgili analizler doğrultusunda çalışmada elde edilen bulgulara göre, okul öncesi dönem çocuklarında oyun temelli eğitimin akran ilişkileri üzerinde etkisinin bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
There are many factors that affect children's development and learning. Pre-school education period in the 0-6 age group; It is a sensitive period in which children progress in all areas of development, gain acquisitions that form their characteristic features, and are open to learning experiences. In this sense, socialization for a child; being a member of a group and gaining the behaviors, attitudes, and values of the other children in the group. The most important element in this process is the child's relationships with his peers and the behaviors they exhibit during these relationships. Peer relationship is the second social environment of the child after the family. Social skills and peer interactions in preschool children are acquired through games. In this context, this study aimed to examine the effect of game-based learning on peer relations in the preschool education period. Within the scope of the research, an answer is searched for the question of whether children's peer relationships change depending on gender, number of siblings, education level of parents, income status of the family, and previous pre-school education status. This research was conducted using a quasi-experimental design in order to examine the effect of game-based education on peer relations. The universe of the research consists of 5-year-old children who continue their education in independent kindergartens affiliated to the Ministry of National Education in Istanbul in the 2020-2021 academic year. The sample group of the research consists of 26 children aged 5 years from an independent kindergarten in Istanbul Küçükçekmece district in the 2020-2021 academic year.“Child Behavior Scale”and“Peer Exposure Scale”and“Personal Information Form”adapted into Turkish by Gülay (2008) were applied. Necessary normality values were checked for statistical analysis. It was observed that the data did not show normal distribution. The Mann-Whitney U Test were used in the analysis of the data. According to the findings of the study, it was determined that game-based education has an effect on peer relations.