Kronik hepatit B hastalarında nükleozid/nükleotid analogları ile tedavi sırasında düşük düzey viremili olguların değerlendirilmesi
Evaluation of patients with low level viremia during treatment with nucleoside/nucleotide analogues in patients with chronic hepatitis b
- Tez No: 767824
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL ÖZYAZGAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Düşük düzey viremi, Hepatit B, tenofovir, entekavir, Low level viremia, Hepatitis B, tenofovir, entecavir
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Polikliniği'nde en az 1 yıl boyunca oral nükleozit/nükleotid analoğu ile tedavi edilen kronik hepatit B enfeksiyonu bulunan 202 olgu çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların antiviral tedaviye yanıtları değerlendirilerek olgular,düşük düzey viremili ve virolojik yanıtlı olarak gruplandırılarak iki grup virolojik,serolojik,biyokimyasal özellikleri bakımından karşılaştırılmıştır. Ayrıca entekavir ve tenofovir tedavileri alan olgular gruplandırılarak bu ajanlarının antiviral etkinlikleri, güvenlikleri ve yan etkileri karşılaştırılmıştır. 1.sene HBV-DNA değerleri incelendiğinde 140(%75,7) hastanın virolojik yanıtlı, 45(%24,3) hastanın düşük düzey viremili olduğu görülmüştür. Düşük düzey viremili olguların yaş ortalamaları 42 ±13,8, virolojik yanıtlı olguların yaş ortalamaları 43,8±12,6 olarak bulunmuştur. Tedavi başlangıcındaki albümin, bilirubin, protrombin zamanı,trombosit sayısı,ALT ve AST değerleri iki grupta birbirine benzer bulunmuştur. Düşük düzey viremili grubun tedavi başlangıcındaki HBV DNA seviyeleri ve HbeAg pozitiflik oranı ayrıca tedavinin 6.ayındaki HBV-DNA seviyeleri virolojik yanıtlı gruba göre anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Tenofovir tedavisi alan hasta sayısının 150(%74,3), entekavir tedavisi alan hasta sayısının 52(%25,7) olduğu görülmüştür. Tenofovir ve entekavir tedavilerinin 6.ay, 12.ay ve 24.ay ALT normalizasyon ve 6.ay, 12.ay ve 24.ay HBV-DNA negatifleşme oranları birbirine benzer bulunmuştur. Tenofovir tedavisi ile ortalama kreatinin düzeylerinde artış gözlenmiş (p=0,003) ve 8 hastada osteoporoz geliştiği görülmüştür. Retrospektif bu çalışma KHB tedavisi sırasında görülebilecek düşük düzey viremi açısından hastaların yakın takibinin önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
202 cases with chronic hepatitis B infection treated with an oral nucleoside/nucleotide analogue for at least 1 year in the Infectious Diseases and Clinical Microbiology Outpatient Clinic of Istanbul University Cerrahpaşa-Cerrahpaşa Medical Faculty Hospital were included in the study. By evaluating the responses of the patients to antiviral treatment, the cases were grouped as low-level viremic and virological response, and the two groups were compared in terms of their virological, serological and biochemical properties. In addition, the cases receiving entecavir and tenofovir treatments were grouped and the antiviral efficacy, safety and side effects of these agents were compared. When the HBV-DNA values in the first year were examined, it was seen that 140 (75.7%) patients had virological response and 45 (24.3%) patients had low-level viraemia. The mean age of the cases with low level viremia was 42 ±13.8, and the mean age of the cases with virological response was 43.8±12.6. Albumin, bilirubin, prothrombin time, platelet count, ALT and AST values at the beginning of treatment were similar in the two groups. The HBV DNA levels and HbeAg positivity rate at the beginning of the treatment in the low-level viremia group, and the HBV-DNA levels at the 6th month of the treatment were found to be significantly higher than the virological response group. The number of patients receiving tenofovir treatment was 150 (74.3%), and the number of patients receiving entecavir treatment was 52 (25.7%). The rates of ALT normalization and HBV-DNA negativity at 6, 12 and 24 months of tenofovir and entecavir treatments were found to be similar to each other. Mean creatinine levels increased with tenofovir treatment (p=0.003) and osteoporosis was observed in 8 patients. This retrospective study demonstrates the importance of close follow-up of patients in terms of low-level viremia that may occur during CHB treatment.