Farklı lokasyonlarda yetiştirilen yulaf (Avena sativa L.) genotiplerinin ot verimi ve bazı bitkisel özelliklerinin biplot yöntemiyle belirlenmesi
Determination of forage yield and some plant characteristics of oat (Avena sativa L.) genotypes grown in different locations by biplot analysis
  1. Tez No: 767823
  2. Yazar: DENİZ TUNÇEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER NİZAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yulaf, Avena sativa L, Biplot Analizi, Yeşil Ot Verimi, Kuru Ot Verimi, Oat, Avena sativa L, Biplot Analysis, Herbage Yield, Hay Yield
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu çalışmada, 10 adet yulaf çeşit ve hattının Edirne, Biga ve Tekirdağ lokasyonlarında ot veriminin belirlenmesi, kuru ot veriminin GGE Biplot tekniği ile incelenmesi amaçlanmıştır. Kuru ot verimi bakımından çeşit ve hatlar arasında tüm lokasyonlarda fark önemsiz bulunmuştur. Araştırmanın 2. yılında ise sadece Edirne lokasyonunda farklar önemli bulunmuştur. Kuru ot verimi Tekirdağ lokasyonunda ilk yıl 1.027,12 – 1.427,71 kg/da, ikinci yıl 1.419,31 – 2.221,81 kg/da Edirne lokasyonunda ilk yıl 1.417,00 – 1.726,00 kg/da, ikinci yıl 1.239,75 – 2.829,50 kg/da ve Biga lokasyonunda ilk yıl 1.234,90 – 1.668,33 kg/da, ikinci yıl 1.014,71 – 1.522,06 kg/da arasında olmuştur. Sonuç olarak, Tekirdağ koşullarında Sebat, Edirne koşullarında Kahraman ve YBVD-24, Biga koşullarında ise Kahraman, Yeniçeri ve YBVD-24 çeşit ve hatları yulafın kuru ot üretimi için yetiştiriciliğinde elverişli olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the forage yield of 10 oat cultivars and lines in Edirne, Biga and Tekirdağ locations, and to examine the hay yield with GGE Biplot technique. In terms of hay yield, the difference between cultivars in all locations was insignificant. In the second year of the study, the differences were found to be significant only in Edirne location. Hay yield was between 1.027.12 – 1.427.71 kg/da in the first year, 1.419.31 – 2.221.81 kg/da in the second year in Tekirdağ location, 1.417.00 – 1.726.00 kg/da in the first year, 1.239.75– 2.829.50 kg/da in the second year in Edirne location and it was 1.234.90 – 1.668.33 kg/da in the first year, 1.014.71 – 1.522.06 kg/da in the second year in Biga location. As a result, Sebat in Tekirdağ conditions, Kahraman and YBVD-24 in Edirne conditions, and Kahraman, Yeniçeri and YBVD-24 cultivars and lines in Biga conditions were determined as suitable in the cultivation of oats for hay production.