Geç Antik Dönem'de Phokaia terrasigillata üretimi
Production of Phokaia terrasigillata in Late Antiquity
- Tez No: 767959
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN LAFLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Terra, Sigillata, Phokaia, Çöplük, Geç Roma
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 797
Özet
Phokaia'da Geç Roma İmparatorluk Döneminde bugünkü modern yerleşimin Küçükdeniz sahilindeki asfalt yolun altında büyük bir Roma Terra Sigillata çöplüğü vardı. 2000-2001 yıllarında yapılan kazı çalışmalarında burada binlerce Terra Sigillata parçalarının cürufların ve bozuk üretimlerin bulunması Geç Roma döneminde Phokaia'nın Terra Sigillata üretim mahallesinin bu çevre olduğunu göstermektedir. Söz konusu alan yaklaşık M.S. I. yüzyılın ortalarından sonra çevredeki Terra Sigillata atölyelerinin fırınlarındaki bozuk üretimlerini, cüruflarını ve kırılmış olan Terra Sigillatalarını attıkları bir yer olmuştur. Yüzyıllar boyunca üst üste atılan bu yığınlarla bir Terra Sigillata çöplüğü oluşmuştur. 2000-2001 yıllarında yapılan kazılar, bu Terra Sigillata çöplüğünün Geç Roma döneminde günlük kullanım kaplarını üreten atölyelerin kırık ve bozuk üretimlerini atmaları sonucunda oluştuğunu ortaya koymuştur. Bizim tez çalışmamızda şimdiye kadar üzerinde durulmamış olan Geç Roma döneminde ait Terra Sigillataların üretimlerinin, Phokaia'da yapıldığını göstermek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In The Late Roman Imperial period, there was the big Roman Terra Sigillata trash at Phokaia. This trash was situated under the modern asphalt road of the Küçükdeniz seaside of the modern settlement. Excavations were carried out here in the years 2000-2001. They were found thousands of Terra Sigillata fragments, cindersi from Terra Sigillata firing and discarded pots which had become deformed during the firing process; all these showed that in Late Roman Period Terra Sigillata making quarter of Phokaia was in the nearby area. The area nearly after the middle of the 1st century A.D., the Terra Sigillata workshops nearby began to throw away their deformed pieces, cinders ve broken Terra Sigillata here. Over the centruies these loads of waste material accumulated. One on top of another, eventually forming a trash of Terra Sigillata. Excavations here (in 2000-2001) have revealed the Terra Sigillata trash is formed of potteryfor everyday use which was produced in the Late Roman period. The aim of our thesis studies here is to showed the produces. Terra sigillata of the Late Roman Period in Phokaia a subject which has not been much studied until now. Keywords : terra, sigillata, Phokaia, trash, Late Roman.