Zile ilçesinde evde yapılan unlu gıdalar ve tüketim miktarları
The Type and consumption rates of home made flour containing foods in the township of Zile
- Tez No: 76805
- Danışmanlar: PROF.DR. NEVİN AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
- Anahtar Kelimeler: Local varieties of bread, bread consumption, consumer unit, local farinaceous products, farinaceous product consumption
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ZİLE ILÇESPNDE EVDE YAPILAN UNLU GIDALAR VE TÜKETİM MİKTARLARI Yasemen OZTURKEN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Nevin AKTAŞ 1998, Sayfa: 156 Jüri: Prof.Dr.Nevin AKTAŞ Prof.Dr.Suna BAYKAN Doç.Dr.F.Pınar ÇAKIROĞLU Bu çalışma Tokat iline bağlı Zile ilçesi ve köylerinde evde yapılan unlu gıdalar ve tüketim miktarlarının belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Zile ilçesi ve köyleri, evde yapılan ekmek çeşitleri esas alınarak 3 grup altında toplanmış, her gruptan eşit sayıda olmak üzere Zile ilçesi'nden 120, ilçeye bağlı 12 köyden 240 kadın tesadüfi örnekleme yöntemiyle araştırma materyali olarak belirlenmiştir. Bulgular, kadınların yaşlan, evlilik süreleri, ailedeki birey sayıları, ekmek ve unlu mamul yapımında yardım alma durumları dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda; kadınların en yüksek oranda köylerde, 39-48 yaş grubunda (% 41.25), kentde ise 29-38 yaş grubunda (% 25.83) olduğu, köylerde ve kentde ilkokul mezunlarının oranının fazla olduğu (sırasıyla % 73.34 ve % 45.00) bulunmuştur. Zile merkezde yaygın olarak yapılan ekmek ve unlu mamul çeşitlerinde ilk sırayı kete ve makarna almaktadır (% 45.00, % 20.83). Açıklayıcı değişkenlere göre incelendiğinde; keteyi 49-58, makarnayı 59 ve daha fazla yaştakilerin (% 59.09, % 31.57), hem keteyi hem makarnayı 16 yıl ve daha fazla evlilik süresine sahip olanların (% 50.61, % 23.46) ve ailesinde 4-5 bireye sahip olanların (% 50.77, % 24.62) ve kete yapımında başkasından yardım almayanların (% 42.46) makarnayı ise başkasından yardım alanların (% 29.79) en yüksek oranda yaptığı görülmektedir.ii Merkezde Kete'nin günde ortalama tüketici ünite başına tüketim miktarı 227.46±31.69 g, makarnanın ise 31.71 ±8.40 g/TÜ/gün olduğu belirlenmiştir. Zile köylerinde ise ekmek çeşidi ve unlu mamul olarak ilk sırayı yufka (% 75.83) ve makarna (% 70.42) almaktadır. Yufka ve makarnayı en yüksek oranda 39-48 yaş grubundakilerin (% 88.88, % 77.78), 16 yıl ve daha fazla evlilik süresine sahip olanların (% 80.69, % 71.78), 6-7 bireye sahip olanların (% 96.20, % 75.95) ve yardım alanların (% 92.59, % 78.40) yaptığı bulunmuştur. Yufkanın ortalama tüketim miktarı 591.48 ±44.23 g/TÜ/gün makarnanın ise ortalama 137.90 ±21.14 g/TÜ/gün olduğu saptanmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Yöresel ekmek çeşitleri, ekmek tüketimi, tüketici ünite, yöresel unlu mamuller, unlu mamul tüketimi
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Masters Thesis THE TYPE AND CONSUMPTION RATES OF HOME MADE FLOUR CONTAINING FOODS IN THE TOWNSHIP OF ZILE Yasemen OZTURKEN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Home Economics Supervisor: Prof.Dr.Nevin AKTAŞ 1998, Page: 156 Jury: Prof.Dr.Nevin AKTAŞ Prof.Dr.Suna BAYKAN Assoc.Prof.Dr.F.Pınar ÇAKIRO?LU This survey was carried out to determine the production and consumption of home-made farinaceous foods in the township of Zile and its villages in the province of Tokat. The township of Zile and its villages were divided into three groups basing on the varieties of home-made bread, and 120 women from the township of Zile and 240 women from its villages, in equal numbers from each group were chosen as survey material by random sampling method. Findings were evaluated taking into consideration the women's age, marriage years, number of members of their family and possibility of having assistance in making farinaceous foods. The study found out that the women in villages were mostly from the age group 39-48 (41.25 %) but the women in town, from the age group 29-38 (25.83 %) and that the primary school graduates were largest of them all in villages and in the town (73.34 % and 45.00 %),IV At the town of Zile,“kete”and macaroni take the first place among the common varieties of bread and farinaceous products (45.05 % and 20.83 %, respectively). A study by explanatory variables indicated that“kete”and macaroni are made mostly by the age group 49-58 and age group 59-above (59.09 % and 31.50 %, respectively), that both“kete”and macaroni are made mostly by those who have been married for 16 years or more (59.09 % and 31.50 %, respectively) and whose family has 4-5 members (50.77 % and 24.62 %, respectively), that“kete”is made mostly by those who have no assistance from others (42.46 %) and macaroni is mode mostly by those have assistance from others (29.79 %). It was determined at the town of Zile that the daily average consumption of“kete”per consumer unit is 227.46 ±31.69 g/c/d and that of macaroni is 31.71 ±8.40 g/c/d. In villages of Zile, however, the first place among the varieties of bread and farinaceous products is for wafer (75.83 %) and macaroni (70.42 %). Wafer and macaroni are made mostly by the age group 39-48 (88.88 % and 77.78 % respectively), by those who have been married for 16 years or more (80.69 % and 71.78 %, respectively), whose family has 6-7 members (96.20 % and 75.95 %, respectively) and who have assistance (92.59 % and 78.40 %, respectively). It was found out that average wafer consumption is 591.48±44.23 g/c/d and average macaroni consumption is 137.90 ±12.14 g/c/d.