Yozgat ve çevresi derin jeolojisinin potansiyel alan verisi kullanılarak incelenmesi
Investigation on the deep geology of Yozgat and its surroundings utilising the potential field data
- Tez No: 76804
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Magnetic anomaly, total magnetization, remanent magnetization, magnetic pole position
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YOZGAT VE ÇEVRESİ DERİN JEOLOJİSİNİN POTANSİYEL ALAN VERİSİ KULLANILARAK İNCELENMESİ Funda BİLİM Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeofizik Mühensdisliği Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Abdullah ATEŞ 1998, 102 sayfa Jüri : Doç. Dr. Abdullah ATEŞ Prof. Dr. Turan KAYIRAN Doç. Dr. Bülent COŞKUN Bu tezde, manyetik anomaliye neden olan yapının toplam ve kalıntı mıknatıslanma yönleri ve eski manyetik kutup pozisyonu, paleo manyetik çalışmaya gereksinim olmadan hesaplanmıştır. Bu amaçla yazılan FORTRAN 77 yazılımları test verileri üzerinde denenerek; Yozgat ve çevresinin potansiyel alan verisine uygulanmıştır. Teorik modellerden oluşturulan manyetik ve gravite anomali verileri üzerinde yöntem test edilmiştir. Test verileri kalıntı mıknatıslanmanın olması ve olmaması durumlarında üretilmiştir. Manyetik anomaliler yapma gravite anomalilerine dönüştürülerek, gerçek gravite anomalileriyle aralarındaki ilişki dereceleri araştırılmıştır. Yapma gravite anomalileriyle gravite anomalilerinin arasındaki farkı en küçük yapan kök-ortalama-kare aranılan ilişki derecesidir. Test sonuçları, yöntemin gerçek arazi verilerine uygulanabileceğini göstermiştir. Yöntem Yozgat bölgesinin havadan manyetik ve gravite anomalilerine uygulanarak toplam mıknatıslanma vektörünün, indüklem mıknatıslanma vektöründen farklı olduğu ve bunun sonucu olarak manyetik anomalilerde kalıntı mıknatıslanmanın varlığı saptanmıştır. Yozgat ve çevresinde kalıntı mıknatıslanmanın analizi, bölgede yer alan kütlelerin saatin tersi yönünde 90° döndüklerini ortaya koymuştur. Bu sonuç, bölgede daha önce yapılan paleomanyetik ve diğer çalışmalarla uyum içindedir. ANAHTAR KELİMELER : Manyetik anomali, toplam mıknatıslanma, kalıntı mıknatıslanma, manyetik kutup pozisyonu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis INVESTIGATION ON THE DEEP GEOLOGY OF YOZGAT AND ITS SURROUNDINGS UTILISING THE POTENTIAL FIELD DATA Funda BİLİM Ankara University Graduate School of Naturel and Applied Sciences Department of Geophysical Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Abdullah ATEŞ 1998, 102 pages Jury : Assoc.Prof.Dr. Abdullah ATEŞ Prof.Dr. Turan KAYIRAN Assoc.Prof.Dr. Bülent COŞKUN In this thesis, the total and remanent magnetization directions and paleomagnetic pole position of bodies causing magnetic anomalies were estimated without necessity of paleomagnetic work. FORTRAN 77 computers programs written for this purpose, tried on test data, and were applied to potansiel field data of Yozgat and its surroundings. The method was tried on synthetic magnetic and gravity anomaly data produced from theoretical models. Test data were produced for remanent and for no remanent magnetization cases. Magnetic anomalies were transformed into pseudogravity anomalies and their degree of relation investigated with original gravity anomalies. The degree of relation searched is the minimum root-mean-square, in between pseudogravity and gravity anomalies. Test results showed that the method can be applied to field data. The method was applied to aeromagnetic and gravity anomalies of Yozgat region, and found that total magnetization vector is different from induced magnetization vector and therefore, some form of remanent magnetization exist in magnetic anomalies. Analysis of the remanent magnetization in Yozgat and surroundings, revealed that bodies located in this region rotated 90 ° anticlockwise. This result, well correlates with the previous paleomagnetic and other research.