Oryantalistlerin Hz. Muhammed (s.a.v) hakkındaki olumsuz söylemleri
Hazrat of orientalists negative statements about Muhammad
- Tez No: 768062
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SALİH GEÇİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Oryantalizm, Hz. Muhammed, Risalet, Doğu, Batı, Orientalism, Hz. Muhammad, Prophethood, East, West
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelâm ve İtikadî İslâm Mezhepleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Oryantalizm içinde dinsel, siyasi ve ideolojik kaygıları barındıran bir dünya görüşü olması hasebiyle tarihi süreç içerisinde çok farklı anlamlarda kullanılmıştır. Yine aynı sebepten dolayı amaçlarına, ilgilendiği konulara, oryantalistlerin yetiştiği coğrafyaya göre de kendi içerisinde oryantalizm tanımları farklılaşmıştır. İslam peygamberi Hz. Muhammed (s.a.v) ve ilahi kitabı Kur'an-ı Kerim ilk günden bugüne değin birçok tartışmanın odak noktası olmuş, farklı yönlerden eleştiriye maruz kalmıştır. Oryantalistler Orta Çağ'dan itibaren özellikle Hz. Muhammed (s.a.v) hakkında çok şey yazıp çizmişler, Allah'ın elçisi hakkında olumsuz birçok yorum yapmışlardır. Bu tavır 20. yüzyılın ortalarından itibaren ılımlı bir yaklaşım içine girmiş gibi görünse de bu kez bilimsellik adı altında mesnetsiz iddialar devam etmiştir. Oryantalistlerin Hz. Muhammed (s.a.v) hakkındaki düşünceleri genelde İslam özelde Kur'an ve sünnet merkezlidir. Oryantalistlerin Hz. Muhammed (s.a.v) hakkındaki görüşlerini anlamak onların Kur'an ve sünnet hakkındaki yaklaşımlarını iyi bilmekten geçmektedir. Tek ve mutlak doğrunun İncil ve Kilise babalarının söylemlerinin olduğu yani skolastik düşüncenin hâkim olduğu Orta çağda ve sonrasında oryantalistler Hz. Peygamber'i“sapık”,“şarlatan”,“menfaatperest”,“şehvetperest”,“keşiş”vb. ifadelerle tasvir etmişlerdir. Aydınlanma sonrası 19. ve 20. yüzyılda Hz. Muhammed (s.a.v)'in az da olsa saygı duyulan bir şahsiyet olarak kabul edildiği fakat nübüvvetinin inkâr edildiği karalamaların bilimsellik ve sanat adı altında devam ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Because it covers religious, political and ideological concerns in itself, orientalism has been used with many different meanings throughout the historical proses. For the same reason, the definitions of orientalism differed within itself according to their aims, the subjects they were interested in, and the geography where orientalists grew up. Prophet of Islam Muhammad and his divine book, the Qur'an, have been the focus of many discussions since the first day and have been criticized from different aspects. Orientalists, especially since the Middle Ages, Hz. Especially since Middle Ages, orientalists has put forth some negative comments about Muhammed the messenger of Allah. Although this attitude seems to have taken a moderate approach since the middle of the 20th century, this time baseless claims under the name of being scientific continued. The orientalists' thoughts on the Prophet Muhammad are generally Islam, Qur'an and sunnah centered. To understand orientalists' views on the Prophet Muhammad one need to know orientalists' approach to the Qur'an and sunnah. In the Middle Ages and later on, when the only and absolute truth was the sayings of the Bible and the Church fathers, that is, the scholastic thought was dominant, orientalists depicted The Prophet Muhammed as“pervert”,“charlatan”,“self-interested”,“lustful”,“monk”, etc.. In the 19th and 20th centuries after the enlightenment, it has been seen that the Prophet Muhammad was slightly accepted as a respected figure, but his prophethood was denied and this also continued under the name of being scientific.