Konutlarda elektromanyetik alanların analizi için yöntem geliştirilmesi
Development of method for analysis of electromagneticfields in housing
- Tez No: 768270
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DİNÇER BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çevremizdeki Manyetik Alan, Konutlarda Manyetik Alan, Manyetik Alan, Magnetic Field, Magnetic Field Around Us, Magnetic Field in Houses
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Çevremizde özellikle yaşam alanı olan konutlarda daha çok zaman harcanması sebebiyle, maruz kalınan manyetik alanın değerlendirilmesi önem kazanmıştır. Bu çalışmada seçilen konut içerisindeki manyetik alanların analizi için yöntem geliştirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Konut içerisinde ölçümler iki farklı metotla yapılmıştır. Birinci metotta 2 ay boyunca her gün 12:00 ve 24:00 saatlerinde 1 metre yüksekliğinde ahşap bir platforma cihazlar yere paralel ve baş kısmı kuzey yönünde, Emdex II açıldıktan 3 dakika bekledikten sonra alınan 6 dakika boyunca ölçüm değerinin ortalaması kaydedilmiştir. Konut içerisinde bulunan tüm odalarda Emdex II cihazı ile 3 kez ölçüm yapılıp ortalama değerleri mikrotesla biriminden kaydedilmiştir. İkinci metotta ise; Emdex II cihazı teker teker elektrikli cihazın en yüksek değerin görüldüğü noktaya tutularak sırasıyla 0 cm, 15 cm, 30 cm ve 60 cm uzaklıktan 6 dakika boyunca ölçüm değerleri alınıp, ortalama değeri kaydedilmiştir. Elde edilen ölçümlere ek olarak geliştirilen Android yazılımı ile yapılan mikrotesla cinsinden ölçümler yapılmıştır. Bulgular: Konut içerisindeki çevremizde bulunan elektronik cihazların yaydığı manyetik alan laboratuvardan edinilen Emdex II cihazı ile yaygın olarak kullanılan Android işletim sistemine sahip cep telefonu manyetik alan ölçümleri ortalama 0,5 mikrotesla değerine yakın değerler alınmıştır. İkinci metot olan cihazlara yakın mesafeden yapılan ölçüm bulguları yine laboratuvardan alınan Emdex II ile geliştirilen Android yazılımından birçok cihazdan yakın değerler alındığı bulunmuştur. Sonuç: Birçok insanın ulaşması mümkün olmayan kullanımı zor olan Emdex II ile manyetik alan ölçümü yerine, toplumun çoğunun kolaylıkla ulaşabileceği bir cihaz olan Android telefonlar ile ölçüm yapmak, çok kolay ve ulaşılabilir olacaktır. Bu çalışmada, konutlarda elektromanyetik alanların analizi için yöntem geliştirilmiştir. İnsanların ellerindeki cep telefonunu bir ölçüm cihazına çeviren bu çalışma, istenilen her yerde ölçüm yapmayı xiimümkün kılmıştır. Geliştirilen Android yazılım sayesinde, çevre sağlığına etkileri olabilecek cihazlardan ne kadar uzak kalınması ve cihazlarının nasıl yerleştirmeleri konusunda yardımcı olacaktır. Yöntemin geçerliliği göstermek için daha farklı konutlarda da çalışma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Since more time is spent in our environment, especially in residences with living spaces, the evaluation of the exposed magnetic field has gained importance. In this study, it is aimed to develop a method for the analysis of magnetic fields in the selected house. Materials and Methods: Measurements in the house were made with two different methods. In the first method, every day for 2 months at 12:00 and 24:00 hours, on a 1 meter high wooden platform, the devices were parallel to the ground and the head was in the north direction, the average of the measurement value was recorded for 6 minutes after the Emdex II was turned on for 3 minutes. In all rooms in the house, measurements were made 3 times with the Emdex II device and the average values were recorded in microtesla. In the second method; The Emdex II device was held one by one to the point where the highest value of the electrical device was seen, and the measurement values were taken from 0 cm, 15 cm, 30 cm and 60 cm distances for 6 minutes, respectively, and the average value was recorded. In addition to the measurements obtained, measurements in microtesla were made with the Android software developed. Findings: The magnetic field emitted by the electronic devices around us in the house, the Emdex II device obtained from the laboratory, and the magnetic field measurements of the mobile phone with the widely used Android operating system, values close to the average value of 0.5 microtesla. It was found that the measurement findings made at close distance to the devices, which is the second method, were obtained from many devices from the Android software developed with Emdex II, which was also taken from the laboratory. Conclusion: It will be very easy and accessible to measure with Android phones, which is a device that most of the society can easily reach, instead of measuring the magnetic field with Emdex II, which is difficult to use, which is not accessible to many people. In this study, a method has been developed for the analysis of electromagnetic fields in residences. This study, which turns the mobile phone in people's hands into a measuring device, has made it possible to measure anywhere. Thanks to the developed Android software, it will help how to xivstay away from devices that may affect environmental health and how to place their devices. In order to show the validity of the method, it is necessary to conduct studies in different residences.