Kullanıcı etkin düşük maliyetli konut üretimi: Karmo, Abuja örneği, Nijerya
A study on self-help affordable housing: A case of Karmo, Abuja, Nigeria
- Tez No: 768299
- Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kendi Kendine Barınma, Ekonomik Konut, Düşük Gelirli Konut, Kayıt Dışı Yerleşimler, Self-help Housing, Affordable Housing, Low Income Housing, Informal Settlements
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Konut erişimi eksikliği, Nijerya'da ve genel olarak dünyada önemli bir endişe konusu olmuştur. Bu, hükümetin ve halkın bugünlerde karşılaştığı en ciddi sorunlardan biridir. Nijerya gibi gelişmekte olan ülkelerdeki hızlı, kontrolsüz nüfus artışı, insanları konutlara erişim için resmi olmayan yollara karar vermeye zorladı. Yasadışı arazi edinimi, konut inşa etmek için kamu arazilerinin ve mülklerinin izinsiz işgali ve diğer gayri resmi ve mutlaka yasal veya güvenli olmayan yerleşim yerleri artıyor. Bu çalışma, eyalet, federal hükümet, özel sektördeki yatırım şirketleri, kurumsal topluluklar (bireysel girişimler) gibi çeşitli paydaşların, Karmo'yu bir vaka çalışması olarak kullanırken, yoksullara konut sağlamak için nasıl bir araya gelebileceğini tartışıyor ve analiz ediyor. Çalışma, artan konut çözümleri bulmak için en iyi önerileri bir araya getiriyor. Tez, satın alınabilirliği, kendi kendine yardım ve artan konutları etkileyen temel faktörleri ve vaka çalışmasının sonucunu belirlemeyi amaçlamaktadır; Karmo, Abuja Nijerya, konutların hızla oluşturulduğu, ancak çok az veya hiç hükümet müdahalesi olmadan. Bu faktörler/tavsiyeler, sürecin engellerini ve fırsatlarını göstermek açısından faydalı olabilir, daha sonra farklı bölgelerde kendi kendine yetme konutlarının potansiyelleri hakkındaki sorulara dayalı olarak olası çözümler olarak bazı öneriler hazırlanacaktır. viii
Özet (Çeviri)
Lack of access to housing has been a major topic of concern in Nigeria and the world at large. It is one of the most serious issues the government and the populace face these days. Rapid, uncontrolled population growth in developing countries such as Nigeria has forced people to resolve to informal ways to get access to housing. Illegal land acquisition, unauthorized occupation of public lands and properties to build dwellings, and other informal and not necessarily legal or safe settlements are on the rise. This study argues and analyzes how the various stakeholders involved such as the state, federal government, investment companies in the private sector, and corporative societies (individual attempts), could all come together to deliver housing for the poor while using Karmo as a case study. The study gathers the finest recommendations for finding incremental housing solutions. The thesis aims to identify key factors affecting affordability, self-help, and incremental housing as well as the outcome of the case study; Karmo, Abuja Nigeria, where housing is created rapidly but with little to no government intervention. These factors/recommendations could be useful in illustrating the process' obstacles and opportunities then based on questions about the potentials of self-help housing in different regions some recommendations will be drawn up as possible solutions. x