Aksaray kent merkezi ve yakın çevresinin doğal ve kültürel değerlerinin irdelenmesi
A Survey on natural and cultural values of Aksaray City and its pheriphery
- Tez No: 76831
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN BAŞAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Urbanization, natural environment, natural and cultural values, history
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET AKSARAY KENT MERKEZİ VE YAKIN ÇEVRESİNİN DOĞAL ve KÜLTÜREL DEĞERLERİNİN İRDELENMESİ Yeter BAŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Metin BAŞAL 1998, Sayfa: 70 Jüri: Prof.Dr.Metin BAŞAL Prof.Dr. Güngör UZUN Prof.Dr.Nizamettin KOÇ Ülkemizde yaşanan hızlı kentleşme, beraberinde birçok sorunla birlikte giderek çözümlenmesi güçleşen planlama problemlerini de arttıran bir yapı göstermektedir. Son yıllarda ülkemizde, sanayileşen ve gelişen kentlerimizin birçoğunda, nüfus artışına paralel olarak artan yapılaşma ve plansız gelişme sonucu, yanlış alan kullanımları yüzünden kırsal alanlarla ilgi koparılmaktadır. Mevcut açık alanlar tüketilmekte ve dış mekana ait düzenlemeler dikkate alınmamaktadır. Bu yöndeki gelişmelerin görüldüğü kentlerimizden birisi de Aksaray'dır. Aksaray Kenti Orta Anadolu'da doğu-batı ve kuzey-güney ana bağlantı yollarının kavşağında bulunmaktadır. Yurtiçi ve yurtdışı ulaşım bağlantılarından en önemlisi olan E-90 Karayolu üzerinde bulunması kentin önemini arttırmaktadır. M. Ö. 7000 yıllarına dayanan tarihi ve günümüze kadar hüküm süren çeşitli medeniyetlere ait kültür varlıkları, tabii güzelliği, ekonomik, ticari ve turizm merkezi olmasından dolayı önemini hiçbir dönemde kaybetmemiştir. Araştırmanın amacı, Aksaray Kenti ve yakın çevresinin sahip olduğu doğal ve kültürel potansiyeli ölçek ve özellikler yönünden analiz ederek tanılamalarının yapılmasıdır.: Anahtar Kelimeler : Kentleşme, doğal çevre, doğal ve. kültürel değerler, tarih.
Özet (Çeviri)
ABSRACT Master's Thesis A SURVEY ON NATURAL AND CUTURAL VALUES of AKSARAY CITY AND IT'S PHERIPHERY Yeter BAŞ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Prof. Dr. Metin BASAL 1998, Page:70 Jury: Prof.Dr.Metin BASAL Prof.Dr. Güngör UZUN Prof.Dr.Nizamettin KOÇ There is pseudo urbanization period in our country, it couses difficulties in planning problems. Inrecent years, most of the industrializing and developing cities in our country because of increasing urbanization parallel with increasing population, unplanned improvement of other needs and wrong use of field, the interest in rural areas has beed decreased, Open areas that are exist has been depleted and arrangement of open spaces has not been considered. Aksaray is in the center Anatolia at the cross of major east-west and north-south connection roads. Owing to being at E-90 which is one of the most important national and international road connections, the importance of city has increased. The city had never most its importance along time because of its history which based on B.C. 7000 and up to now prevailing culture, existence of varied civilizations, its natural beauty and being economic, commercial and touristic center. The aim of this study is to analyze the cultural and natural potential of Aksaray and its closer environmental according to scale and characteristics and to make its description.