Ticaret ağırlıklı arterlerin peyzaj tasarımında yeni boyutlar ve Tunalı Hilmi Caddesi örneğinde yorumlanması
New dimensions in the land scape design of trade based corridors with the case study of Tunalı Hilmi Street
- Tez No: 76830
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN BAŞAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Trade based corridor, design, pedesterian area, city center, pedesterianed corridor, mall, street
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TİCARET AĞIRLIKLI ARTERLERİN PEYZAJ TASARIMINDA YENİ BOYUTLAR VE TUNALI HİLMİ CADDESİ ÖRNEĞİNDE YORUMLANMASI Ufuk BAYRAKTAR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Metin BAŞAL 1998 Sayfa: 101 Jüri: Prof. Dr. Metin BAŞAL Prof. Dr. Aydın GÜNEY Doç. Dr. Oğuz YILMAZ Bu çalışmada Ticaret Ağırlıklı Arterlerin Peyzaj Tasarımında yeni boyutlar ve düşünceler ortaya koymak amacıyla kapsamlı bir araştırma yapılmıştır. Araştırma çerçevesinde bu tip arterlerin tanımlan ve özellikleri açıklanmış, mevcut haldeki kullanımları ile ilgili sorunlar irdelenmiştir. Bu tip arterlerin yayalaştırıbnası ile, farklı bir işlev kazanabileceği düşüncesi üzerinde durulmuştur. Bu amaçla yeni boyutlar ve düşünceler, planlama tipleri olarak incelenmiştir. Yabancı örnekler bu noktada ySn gösterici birer deneyim olarak sunulmuştur ve faydalanılmıştır. Türkiye ve Ankara' da daha önce yapılmış olan yayalaştırma çalışmaları irdelenmiş, sonuçları yorumlanmıştır, örnekleme alam olarak ele alınan Tunalı Hilmi Caddesi gerek ticari potansiyeli ve gerekse kentsel merkez konumu itibariyle peyzaj tasarimi açısından yeni bir düzenlemeye gerek duyduğu izlenimi vermektedir. Bu amaçla, dayatmalardan kaçınılarak bazı alternatif yayalaştırma veya yaya hattını kuvvetlendirme yönünde planlama tipleri tartışılmıştır. Araştırma sonucunda Ticaret Ağırlıklı Arterlerde yayalaştırma, diğer bir değişle yaya bölgeleri oluşturulması fikri modern kent anlayışının bir gerçeği olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak unutulmaması gereken temel düşünce, bu gibi çalışmaların sonucunun, kentli insanın rahatının sağlanması ve ticaret hattının değerinin koruması ve hatta yükselmesi olmalıdır. Bu düşüncenin eksik ve hatalı bir planlama ve uygulama süreci sonucu ortaya çıkması, yeni sorunların oluşmasına neden olabileceğini ortaya koymaktadır. Anahtar Kelimden Ticaret Ağırlıklı Arter, peyzaj tasarımı, yaya bölgesi, kent merkezi, yayalaştınlmış arter, mail, sokak, kentsel donatı elemanı, trafik sirkülasyonu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis NEW DIMENSIONS IN THE LANDSCAPE DESIGN OF TRADE BASED CORRIDORS WITH THE CASE STUDY OF TUNALI HİLMİ STREET Ufuk BAYRAKTAR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Prof. Dr. Metin BASAL 1998 Page: 101 Jury: Prof. Dr. Metin BASAL Prof. Dr. Aydın GÜNEY Assoc. Prof. Dr. Oğuz YILMAZ In this study, a detailed research is done in order to generate new dimensions and ideas about tread corridors in lanscape design. In this research, the definitions and qualifications of this kind of corridors are searched. It is emphasized that with the pedesteriation of this type of corridors. They are going to gain new functions. With the aim of this goal, new dimensions and ideas are examined as planning types. In this study, foreign examples are used as guideline experiences. The earlier pedestration studies that was done in Ankara and Turkey are examined and the results are interpreted. The Tunaly Hilmi Street which is considered as the exampling zone gives the impression that it needs to be reregulated in landscape manner because of its commercial potential and the central city position. With this aim in mind, some alternative plans on pedestration or empovering pedesterian lines are discussed. As a result of the research, the idea of pedestration or creating pedestrian areas is becoming an a obligation of modern city understanding. But the main idea that should be kept in mind is the results or this study should provide the citizens comfort and increase the value of their commercial line. But the earlier deficient and faulty planning and implementation process results new problems a rise.