Göçün Türkiye ekonomisine etkileri
Effects of migration on Turkish economy
- Tez No: 768313
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİH SERKAN AKTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Gecekondulaşma, Göç Türleri, Hayvancılık, Kentleşme, Tarım, Types of Migration, Urbanization, Slums, Livestock, Agriculture
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bölgesel Kalkınma İktisadı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
İnsanlık ilkellikten uygarlığa doğru yol alırken tarım toplumundan sanayi toplumuna geçiş sürecinde siyasi, kültürel ve ekonomik olarak meydana gelen değişim ve dönüşümler neticesinde çeşitli göç eylemleri gerçekleştirmiştir. Göç olgusuyla beraber göç alan ve göç veren toplumlarda sosyoekonomik ve sosyokültürel birtakım değişim ve dönüşümler meydana gelmektedir. Göçle birlikte meydana gelen gecekondulaşma, tarım ve hayvancılık faaliyetlerindeki istatistiksel değişim, göçün sonucunda ortaya çıkan işsizlik vb. değişimler bunlardan bazılarıdır. Bunun yanında bir ülkede yaşanan siyasi kriz ve iç savaş sonucunda meydana gelen insan hareketliliği, göç veren ve göç alan ülkeyi kültürel ve ekonomik olarak etkilemektedir. Mevsimsel birtakım nedenlere bağlı olarak meydana gelen göç sonucunda ekonomik birtakım sayısal verilerde değişimler meydana gelmektedir. Türkiye, Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlamasının yanı sıra coğrafi olarak transit geçiş güzergâhında bulunmasından ötürü çeşitli bölge ve komşu ülkelerden tarihsel olarak bazı dönemlerde göç almıştır. Türkiye'ye iç göç ve dış göç akımlarının sosyoekonomik ve sosyokültürel etkileri sayısal birtakım verilerle ele alınmıştır. Sonuç olarak araştırmamızda elde edilen bulgular ve verilere göre göç olgusu Türkiye ekonomisi üzerinde sosyoekonomik ve sosyokültürel bazı etkilere sahiptir. Bu bağlamda göç eylemi iktisadi ve sosyal yapıyı şekillendirilebilen bir olgudur.
Özet (Çeviri)
While humanity is on the way from primitiveness to civilization, various migration actions have been carried out as a result of political, cultural and economic changes and transformations in the transition period from agricultural society to industrial society. Along with the phenomenon of migration, socioeconomic and sociocultural changes and transformations occur in societies that receive and emigrate. squatting, unemployment, statistical changes in agriculture and animal husbandry activities, unemployment as a result of migration, etc. changes are some of them. In addition, the human mobility that occurs as a result of the political crisis and civil war in a country due to some reasons affects the sending and receiving countries culturally and economically. As a result of migration that occurs due to some seasonal reasons, changes occur in some economic numerical data. Turkey connects the Asian and European continents to one another, as well as being on a transit transit route geographically, in various regions and neighbors. has historically received immigration from their countries in some periods. The socio-economic and socio-cultural effects of internal and external migration flows to Turkey are discussed with some numerical data. As a result, according to the findings and data obtained in our research, the phenomenon of migration has some socioeconomic and sociocultural effects on the Turkish economy. In this context, the act of migration is a phenomenon that can shape the economic and social structure.