İnguinal herni cerrahisinde, lateral dekübit pozisyonunda uygulanan spinal anestezide spinal kolon fleksiyonunun blok kalitesi üzerine etkisi
The effect of spinal colon flexion on block quality in inguinal hernia surgery and spinal anesthesia in lateral decubit position
  1. Tez No: 768417
  2. Yazar: MEHMET ŞAHAP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EYÜP HORASANLI, DOÇ. DR. ESRA ÖZAYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: unilateral, spinal anestezi, hiperbarik bupivakain, spinal kord fleksiyon, Unilateral, spinal anesthesia, hyperbaric bupivacaine, spinal kord flexion
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Spinal anestezi, subaraknoid aralığa lokal anestezik enjekte edilmesiile sinir iletiminin geçici olarak durdurulması işlemidir. Farklı pozisyonlarda yapılabilmektedir.Unilateral spinal anestezi,lateral dekübit pozisyonunda uygulanan, daha az hemodinamik değişiklik, daha düşük dozda lokal anestezik kullanılması ile sıklıkla tercih edilen bir yöntem olmuştur.Bu çalışmanın amacı lateral dekübit pozisyonunda uygulanan spinal anestezide spinal kolon fleksiyonunun hemodinamik değişikliklere ve unilateral blok kalitesine olan etkileri araştırmaktır. Hastalardan işlem öncesinde aydınlatılmış onamları alındı. Hastalarüç gruba ayrıldı. Her üç gruba 12.5 mg (2.5ml) bupivakain subaraknoid enjeksiyonla verildi. Grup 1 de operasyon tarafı altta olacak şekilde lateral dekübit pozisyonunda bacakları fleksiyona alınarak (cenin pozisyonu)L3-L4 aralığından subaraknoid aralığa girilip barbütaj yapılmadan60 saniyedelokal anestezikverildi, hasta bu pozisyonunu bozmadan 10 dakikabekletildi. Grup 2' de operasyon tarafı altta olacak şekilde lateral dekübit pozisyonunda bacakları fleksiyona alınarak L3-L4 aralığından subaraknoid aralığa girilip barbütaj yapılmadan60 saniyede lokal anestezikverildi, hastalar bu grupta spinal anestezi uygulandıktan sonra lateral dekübit pozisyonunda bacakları düz olacak şekilde 10 dk bekletildi. Grup3'te ise oturur pozisyonunda L3-L4 aralığından subaraknoid aralığa girilip barbütaj yapılmadan60 sn de lokal anestezikverildi, daha sonra operasyon tarafı altta kalacak şekilde lateral dekübit pozisyonunda bacakları düz olacak şekilde 10 dk bekletildi. Spinal kolon fleksiyonunda bekletilen grup 1 deki hastalarada diğer gruplara göre daha az hipotansiyon ve bradikardi gözlendi. Duyu ve motor blok açısından grup 1'dediğer gruplara göre operasyon tarafında daha erken blok geliştirken,karşı tarafta ise daha geç blok oluştuğu gözlendi. Dolayısıyla daha selektif unilateral blok sağlanmış oldu. Sonuç olarak, yaptığımız bu çalışma ile spinal kolon fleksiyonunun tek taraflı blok oluşturmak için hemodinamik etkilerinin az olması ve daha erken blok sağlaması avantajları nedeniyle iyi bir alternatif yöntem olduğunu düşünmekteyiz. Bu konuda yapılan çalışma sayısının az olmasından dolayıdaha geniş seriler içeren çalışmalara gereksinim olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Spinal anesthesia is a procedure of temporary suspenion of neurotransmission byenjecting a local anesthetic to subarochnoid space. It can be performed in different positions. Unilateral spinal anesthesia performed in lateral dekübitis position, is often prefered method because of less hemodynamic changes and to allow using lower dose local anesthetic. The aim of our study is to investigate the effects of spinal cord flexion which performed in lateral decubitis position, to unilateral block quality and hemodynamic changes. Patients were divided in to three groups. 12.5 mg (2.5 mL) bupivacaine injected to subaracnoid space in all three groups. In group 1, local anesthetic enjected to subaracnoid space without aspiration during 60 seconds in the lateral decubitis position and knee-chest position with the operating side dependet. The patient was waited for 10 minutes without breaking this position. In group 2 local anesthetic enjected to subaracnoid space at the level ofL3-L4 without aspiration during 60 seconds, in lateral decubitis knee-chest position the operating side dependent and after intrathecal injection. The patients were allowed to straighten. Their hips in lateral decubitis position and waited for 10 minutes. In group 3, local anesthetic enjected to subarachnoid space at the level of the L3-L4 without aspiration during 60 seconds in the sitting position and after intrathecalinjection. The patient waited forminutes in the similar position with group 2. The bupivacaine was used as a local anesthetic. Less hypotension and bradycardia was observed in group 1 compared with other groups. In group 1, sensory and motor block was devolop more earlier in the operation side and later in the nondependent side compared with other groups. Therefore more selective unilateral block was achieved. In conclusion, we think that spinal cord flexion is a good alternative method to achieve unilateral block because of the advantages of less hemodynamic effects and more earlier block. We believed that there is a need for more study with larger series.