Muğla-Milas-Küçükçamlıktepe diaspor oluşumlarının mineralojisi, oluşum koşulları ve gemolojik özellikleri
- Tez No: 76846
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAN TEKELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bauxite, Diaspora, Mineralogy, Metamorphism, Gemology
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
1 ÖZET Yüksek Lisans Tezi MUĞLÂ-MİLAS-KÜÇÜKÇAMLIKTEPE DİASPOR OLUŞUMLARININ MİNERALOJÎSİ.OLUŞUM KOŞULLARI VE GEMOLOJİK ÖZELLİKLERİ Ankara Üniversitesi Fen BilimleriEnstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr.Okan TEKELİ Eş Danışman: Yard.Doç.Dr.İ.Sönmez SAYILI 1998, Sayfa: 111 Jüri: Prof.Dr.Okan TEKELİ Yard.Doç.Dr.İ.Sönmez SAYILI Prof.Dr.Aynan ERLER Prof.Dr.Cemal GÖNCÜOĞLU Prof.Dr.Baki VAROL Güneybatı Anadolu'da yeralan Menderes Masifi'nin örtü birimlerini oluşturan Menteşe Formasyonu içinde yeralan Küçükçamlıktepe boksit yatağı cep ve mercek şekilli diasporitlerden oluşmuştur. Ooid, pisoid, köşeli ve saçaklı tanelerden oluşan ve bir matriks ile sarılmış boksitlerde, taneler ve matriks arasında diaspor ve hematitin oluşturduğu kombinasyonlar sonucu 4 ayrı doku türü izlenmektedir. Masif boksit olarak adlanan bu oluşum diyajenezin ileri evrelerinde kırılıp çatlamıştır.Çatlaklardan aşağı inen Al, Si ve Fe'ce zengin çözeltiler masif boksitlerin taban, tavan ve çatlaklarında kaolin+diaspor+ hematit oluşumlarına yolaçmıştır. Bu mineral parajenezi daha sonra yeşil şist metamorfizma fasiyesi koşullarında diaspor ve kloritoidlerin oluşmasına yol açmıştır. Farklılıkları makroskopik ve mikroskopik olarak belirlenen 4 ayrı boksit oluşumunda yapılan kimyasal analizler Cr, Ni, Co, ve V değerlerinin yanısıra özellikle masif boksit örneklerinde olmak üzere nadir toprak elementlerinin de yüksek oranlarda bulunduğunu göstermiştir. Anılan bu özellikleri ile boksitlerin karstik boksit olabilecekleri görüşü ağırlık kazanmaktadır.11 Diajenezin erken ve geç evrelerinin yanısıra diajenez sonrası rnetamorfizma esnasında diasporların sintektonik ve post tektonik büyümeleri belirlenmittir. Tüm oluşumlar daha genç tektonik hareketlerle breşleşmiş ve kafsitlerce doldurulmuştur. Anahtar Kelimeler : Boksit, Diaspor, Mineraloji, Metamorfizma, Sustası
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Masters Thesis MINERALOGY, FORMATION CONDITIONS AND GEMOLOGIC CHARACTERISTICS OF DIASPORE OCCURRENCES OF KÜÇÜKÇAMLIKTEPE BAUXITE DEPOSITS WITHIN THE REGION OF MİLAS-MU?LA-TURKEY Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor : Prof.Dr. Okan TEKELİ Co-Supervisor : Asst.Prof.Dr. İ.Sönmez SAYILI 1998, Page: 111 Jury: Prof.Dr.Okan TEKELİ AsstProf.Dr.İ.Sönmez SAYİLİ Prof.Dr.Ayhan ERLER Prof.Dr.Cemal GÖNCÜO?LU Prof.Dr.Baki VAROL Pocket or lens shaped bauxite deposits which are in fact diasporites, occur at Küçükçamlıktepe deposit which is located in the marble cover ( Menteşe Formation) of Menderes Massif (SW Anatolia). Ooids, pisoids, angular and fringed grains are found in a matrix, which constitute four different combinations of texture together with grains in bauxites. This so called massive bauxite occurrences are fractured at the late stages of diagenesis. Descending solutions rich in Al, Si and Fe form kaolinite+diaspore+ hematite paragenesis at the footwall, hanging wall and in the cracks and fissures of bauxites. This paragenesis constitutes further mineral formations of diaspore and chloritoid under greenschist metamorphism conditions. Four different bauxite occurrences distinguished on the basis of macroscopic and microscopic characteristics, chemical analyses reveal that they also contain highIV amounts of Cr, Ni, Co, and V values and especially rare earth element enrichments at the massive bauxites. Depending on all these features, bauxites appear to belong to the class of karstic bauxites. In addition to early and late stages of diagenesis, metamorphism postdating given processes, leads to the formation of syntectonic and post tectonic growths at coarse grained diaspores. All bauxite occurrences are healed by calcite which fill the openspaces created by young tectonic events.