Covıd-19 pandemi sürecinde üniversiteye geçiş sınavına girmiş öğrencilerin yaşantılarının incelenmesi
Examining the experiences of students who took the university entrance exam during the Covid-19 pandemic period
- Tez No: 768490
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL SANBERK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Pandemi, covid-19, üniversiteye giriş sınavı, yks, öğrenci, Pandemic, Covid-19, university entrance exam, student
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmada, Covid-19 pandemi döneminde yapılan ilk üniversite sınavı olan 2020 YKS'ye girmiş öğrencilerin gündelik yaşamlarında ve eğitsel süreçlerinde yaşadıkları değişimlerin, sınav düzenlemelerine ilişkin görüşlerinin, sınav anındaki deneyimlerinin ve baş etme stratejilerinin neler olduğunu betimlemek amaçlanmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşmenin kullanıldığı bu çalışmada 2020 YKS'ye girmiş 9 farklı şehirden 17-21 yaş aralığındaki 33 katılımcı yer almaktadır. Görüşmeler pandemi nedeniyle online olarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Covid-19 pandemi döneminde üniversite sınavına hazırlanmış ve girmiş öğrencilerin gündelik yaşamlarında fizyolojik, sosyal ve kişisel değişimler; eğitsel süreçlerinde ise ders çalışma verimi ve süresi, derse odaklanma süresi, motivasyon düzeyi ve uzaktan eğitime dair değişimler yaşadıkları görülmüştür. Sınava ilişkin düzenlemerle ilgili olarak kapsam değişimi, tarih değişimi ve süre değişimi ile alakalı olarak olumsuz görüşlerin ağırlıkta olduğu görülmüştür. Özellikle sınav tarihinin önce ertelenip daha sonra öne çekilmesiyle alakalı katılımcıların büyük çoğunluğu olumsuz etkilendiğini vurgulamıştır. Sınav anı deneyimlerine ilişkin olarak maske takmak ve klimamanın açılmaması ile alakalı olarak katılımcıların genel olarak sorun yaşamadığını, ancak katılımcıların tamamına yakınının korona korkusundan ötürü sınava odaklanmakta zorlandığını ifade ettiği görülmüştür. Katılımcıların pandemi döneminde sınava hazırlık süreçlerinde yaşadıkları zorluklarla baş etmek için bilişsel, davranışsal ve ilişkisel stratejiler geliştirdikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to describe the changes in the daily lives and educational processes of the students who took the 2020 YKS, the first university entrance exam held during the Covid-19 pandemic period, their views on exam arrangements, their experiences during the exam and their coping strategies. In this study, in which semistructured interview, one of the qualitative research methods, is used, there are 33 participants between the ages of 17-21 from 9 different cities who tookr the university exam in 2020. Content analysis was used in the analysis of the obtained data. As a result of the research, physiological, social and personal changes were observed in the daily lives of students. In their educational processes, it was observed that they experienced changes in the efficiency and duration of study, the duration of focusing on the lesson, the level of motivation and distance education. It has been observed that negative opinions are predominant in relation to the change in scope, date change and time change regarding the regulations regarding the exam. Particularly, the majority of the participants emphasized that they were adversely affected by the postponement of the exam date and then bringing it forward. It was stated that the participants generally did not have any problems with wearing a mask and not turning on the air conditioner regarding their exam experience. However, it was observed that almost all of the participants stated that they had difficulty focusing on the exam due to the fear of corona. It was determined that the participants developed cognitive, behavioral and relational strategies to cope with the difficulties they experienced during the exam preparation process in the pandemic.