Hitit kültürünün günümüze yansımaları
Reflections of Hittite culture to the present
  1. Tez No: 768489
  2. Yazar: NAZİME TURANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RUKİYE AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Hitit, Anadolu, din, büyü, fal, evlilik, ibadet, kurban, inanış, tapınım, gelenekler, görenekler, benzerlik
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Tarih boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapan Anadolu toprakları, ismini aldığı ve“güneşin doğduğu yer”anlamına gelen Antik Yunanca kökenli ἀνατολή (Anatoli) sözcüğünün anlamı açısından haklı bir gurur taşımaktadır. Kültürel ve dinsel kültür rotalarının merkezinde yer alan Anadolu, birçok uygarlığın şekillenmesinde önemli rol oynamıştır. Günümüz Anadolu gelenekleri ile yakından ilişkili bazı kültürel değerlerin, Anadolu'da M.Ö 2. binlerden itibaren değişmeden ve asimile olmadan aksine zenginleşerek günümüze kadar ulaştığı Hitit yazılı belgeleri ve tasvirli eserleri ile doğrulanabilmektedir. Kendilerini Hattililer'in devamı olarak gören, yazılı metinlerde de Hatti Ülkesi ve dillerini Kenişumnili/Neşumnili“Kaneşçe/Neşaca”şeklinde adlandıran Hititler, Anadolu'nun farklı bölgelerinde yerleşim yerleri kurmuşlar ve büyük bir imparatorluk haline gelmişlerdir. Bu tezin amacı, arkeolojik ve filolojik verilerden yararlanılarak Hitit kültürüne özgü ögelerin günümüze etkileri ve benzerlikleri hakkında bir değerlendirme yapmaktır. Çalışmamızda Hitit ve Anadolu tarihine kısaca değinildikten sonra Hitit kültürüne özgü olguların, çivi yazılı tabletlerde anlatılanların yanı sıra tasvirli sanat eserleri de ele alınarak değerlendirilmiştir. Ayrıca geçmişten günümüze toplumlar arası süregelmiş benzeşimler ve etkiler gösterilmiştir. Bu benzeşimleri ve etkileri gösterebilmek adına günümüz geleneklerini ortaya koyabilecek folklorik araştırmalardan da yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Anatolian lands which have hosted different cultures throughout history, carry a justified pride in the meaning of the Ancient Greek word ἀνατολή (Anatoli), which means the place where the sun rises. Anatolia, which is at the center of cultural and religious culture routes, has played an important role in the development of many civilizations. Some cultural values that are closely related to modern Anatolian traditions can be verified with Hittite written documents and depicted works that have survived since the 2nd millennium BC, without changing and assimilating, on the contrary, by enriching them. The Hittites, who saw themselves as the successors of the Hattians and defined their country as the Hatti Country and their language as Kenişumni/Neşumni“Kaneş - Neşa”in written texts, established settlements in different parts of Anatolia and became a great empire. This thesis aims to make an evaluation about the effects and similarities of the elements specific to the Hittite culture by using archaeological and philological data. In the study, brief Hittite, Anatolian history, and Hittite culture-specific phenomena are discussed in cuneiform tablets and illustrated works of art. It has also been compiled, the continual analogies and influences between societies from past to present. To show these similarities and effects, folkloric studies that can reveal today's traditions were also used. Key Wors: Hittite, Anatolia, religion, magic, fortune telling, marriage, worship, sacrifice, faith, traditions, customs, similarity.