İlkokulda görev yapan okul psikolojik danışmanlarının ailelerle yaptığı konsültasyon çalışmalarının incelenmesi: Nitel bir çalışma
An examination of primary school counselors' consultation with families
  1. Tez No: 768495
  2. Yazar: MUHAMMED BOGA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL ATICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Konsültasyonu, Okul Psikolojik Danışmanı, School Counselor, Family Consultation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırma ilkokulda görev yapan okul psikolojik danışmanlarının ailelerle yaptığı konsültasyon çalışmalarının incelenmesini amaçlamaktadır. Çalışma grubunu,2021-2022 eğitim-öğretim döneminde Gaziantep ilinin bir ilçesinde ilkokul kademesinde görev yapan gönüllü 20 okul psikolojik danışmanı oluşturmaktadır. Araştırmada fenomenolojik desen kullanılmıştır. Araştırmada veriler araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu ile yüz yüze toplanmıştır. Okul psikolojik danışmanlarıyla yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla elde edilen veriler içerik analizinden faydalanılarak çözümlenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre okul psikolojik danışmanlarının konsültasyon hizmetlerini önemli ve gerekli buldukları; konsültasyona ilişkin verilen eğitimleri yetersiz gördükleri ve bu konuda eğitime ihtiyaç duydukları sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca ailelerle yürüttükleri konsültasyon çalışmalarında çoğunlukla anne baba tutumları, okul başarısı, aile içi iletişim, akran zorbalığı, özel eğitim gereksinimi olan öğrenciler, pandemi ile ilgili konular ve davranış problemleri gibi konu ve sorunlar üzerinde çalıştıkları; konsültasyon çalışmalarının etkili ve verimli olması halinde ailelere önemli faydalar sağladığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Okul psikolojik danışmanlarının ailelerle konsültasyon çalışmalarını yürütürken çoğunlukla bireysel görüşmeler, seminer çalışmaları gibi yöntemleri kullandıkları; konsültasyon çalışmalarına ilişkin öğretmen ve okul yönetiminden yeterli desteği gördükleri de araştırma sonunda ulaşılan diğer bulgulardır.
Özet (Çeviri)
This research aimed to examine school counselors' consultation with families. The study group consisted of 20 volunteer school counselors working at the primary school in the district of Şahinbey in Gaziantep province in the 2021-2022 academic year.Phenomenological design was used in the research.Data were collected with a semi-structured interview form developed by the researcher. The data obtained through semi-structured interviews from the school counselors were analyzed using content analysis. According to the results of the study, school counselors found that the consultation services to be important and necessary, that the given education and in-service training for the consultation were inadequate, and that the in-service training needed.In addition, they frequently work on issues and problems related to parental attitudes,school success,peer bullying, students with special educational needs, family communication, behavioral problems, and the pandemic in the consultation with families.The results showed that familiesgot benefits from the consultation activities.Other results show that school counselors often use methods such as individual interviews, seminar when they do family consultations, and that the majority of school counselors have received sufficient support from the teachers and school principlas on consultation conducted with family members.