Afet Muhteremoğlu Ilgaz'ın çocuk romanlarında tip ve iletiler
- Tez No: 768516
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ HAKAN ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Afet Muhteremoğlu Ilgaz, Çocuk Romanları, Tip ve İletiler, Afet Muhteremoğlu Ilgaz, Children's Novels Type and Messages
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Doğu Akdeniz Üniversitesi-Eastern Mediterranean University
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Afet Muhteremoğlu Ilgaz, Cumhuriyet dönemi kadın yazarlardan birisidir. Afet Muhteremoğlu Ilgaz, roman, hikâye, deneme, çocuk kitabı, çeviri gibi birçok eserler veren önemli yazarlardandır. Yazar hakkında daha önce ''Afet Muhteremoğlu Ilgaz Romanlarında Kadın Sorunsalı'' ''Afet Muhteremoğlu Ilgaz'ın Romanlarında Aşk'' ''Afet Muhteremoğlu Ilgaz Romanlarında Sosyal Tenkit'' ''Afet Muhteremoğlu Ilgaz Romanlarında Şahıslar'', ''Afet Muhteremoğlu Ilgaz'ın Bir Romanı: Çocuklar da Savaştı'' tezleri çalışma olarak sunulmuştur. Daha önce ele alınan Çocuklar da Savaştı çocuk kitabı, çalışma olarak sunulurken tip ve iletiler yönünden incelenmemiştir. Çocuk kitaplarının ele alınması bu alanda çalışma yapılmamış olmasından dolayı bilgi eksikliğini gidermek amacıyla araştırma konusu olarak sunulmuştur. Çeşitli eserleriyle edebiyata katkı sağlayan yazarın çalışması dört bölüme ayrılmıştır. Tezin birinci bölümünde araştırmayla ilgili olarak konu, amaç, önem, yöntem, kapsam ve sınırlılıklara yer verilmiş, ikinci bölümde edebiyatın farklı türlerinde eserler veren Afet Muhteremoğlu Ilgaz'ın hayatı, doğumu ve çocukluğu, eğitimi, çalışma hayatı, evlilik hayatı, sanat hayatı ve eserleri adı altında toplanmıştır. Asıl konumuz olan üçüncü bölümde ise yazarın çocuk kitaplarında kahramanlar tip adı altında özellikleri verildikten sonra esas kaynaklara bağlı kalınarak yazarın daha sonra vermek istediği iletilere yer verilmiştir. Eserin incelenmesi sırasında alıntılar şu baskılardan yapılmıştır: Annem Annem (Sınıf Yayınları İstanbul 1972), Değişen Sevgiler (Okar Yayınları İstanbul 1976), Çocuklar da Savaştı (May Yayınları İstanbul 1981), Karadaylak (Salıncak Yayınları, İstanbul 2006), Filiz Büyüyor (Salıncak Yayınları, İstanbul 2007). Yaptığımız bu alıntılarda içeriğe bağlı kalınmıştır. iv Dördüncü bölümde ise araştırılıp edinilen bilgiler ışığında yazarın eserleri hakkında fikirler sunularak sonuç kısmına yer verilmiştir. Çalışma esnasında faydalanılan tez, makale, eser adları kaynaklar bölümünde yer verilmiştir. Okuyucuya fikir olması açısından Ek bölümünde ise Annem Annem 1974, Değişen Sevgiler 1976, Çocuklar da Savaştı 1979, Karadaylak 1992, Filiz Büyüyor 1992 adlı eserlerin özeti verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Afet Muhteremoğlu Ilgaz is one of the women writers of the Republican period. Afet Muhteremoğlu Ilgaz is one of the important writers who produced many works such as novels, stories, essays, children's books and translations. The theses of ''Afet Muhteremoğlu Ilgaz Romanlarında Kadın Sorunsalı'', ''Afet Muhteremoğlu Ilgaz Romanlarında Aşk'', ''Afet Muhteremoğlu Ilgaz Romanlarında Sosyal Tenkit'', 'Afet Muhteremoğlu Ilgaz Romanlarında Şahıslar'', ''Afet Muhteremoğlu Ilgaz'ın Bir Romanı: Çocuklar da Savaştı'' have been presented as studies about the author. While the children's book ''Çocuklar da Savaştı'' which was discussed earlier, was presented as a study, it was not examined in terms of type and messages. The handling of children's books has been presented as a research topic in order to eliminate the lack of information since there has been no study in this area. The works of the author, who contributed to litareture with is various works, is divided into four parts. In the fırst part of the thesis, the subject, purpose ,importence, method, scope and limitations of the research are given. In the second part ,the life, birth and childhood,education, working life, marriage life and works of Afet Muhteremoğlu Ilgaz, who gave works in different genres of literature, were collected. In the third part, which is our main subject, after the characteristics of the heroes in the children's books are given under the name of the type, the messages that the author wants to give later are given by adhering to the main sources. During the review of the work, quotations were made from the following editions: Annem Annem (Sınıf Broadcasts Istanbul 1972), Değişen Sevgiler (Okar Broadcasts, Istanbul 1976), Çocuklar da Savaştı (May Broadcasts Istanbul 1981), Karadaylak (Salıncak Broadcasts, Istanbul 2006), Filiz Büyüyor (Salıncak Broadcasts, Istanbul 2007). In vi these quotations we have made the content has been adhered to. In the fourth chapter, in the light of the information obtained by researching, ideas about the works of the author are presented and the conclusion part is given. The names of thesis, article and work used during the study are included in the references section. In the Appendix, in order to give the reader an idea, Annem Annem 1974, Değişen Sevgiler 1976, Çocuklar da Savaştı 1979, Karadaylak 1992, Filiz Büyüyor 1992 a summary of the works is given.