Marmara Denizi güneybatısı (Erdek Körfezinde) dip çökellerinin kuaterner mollusk faunası
Quaternary molluscan fauna of deep sea sedimentation in nw of Marmara Sea (Erdek Bay)
  1. Tez No: 76854
  2. Yazar: NECLA SEVİNÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER TANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Paleontoloji, Stratigrafi, Molluska, Kuaterner, Gastropoda, Pelecypoda, Paleontology, Stratigraphy, Molluscan, Quaternary, Gastropoda, Pelecypoda
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MARMARA DENİZİ GÜNEYBATISI(Erdek Körfezinde) DİP ÇÖKELLERİNİN KUATERNER MOLLUSK FAUNASI Necla SEVINÇER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof.Dr.Güler TANER 1998, Sayfa : 93 Jüri : Prof. Dr.Güler TANER Prof. Dr. Vedia TOKER Doç. Dr.Füsun ALKAYA Marmara Denizi güneybatısı' ndan (Erdek Körfezi'nden) alınan 30 adet dip çamur örneği ve ~3 m. derinliğe sahip 6 adet karottan alınan Kuaterner örnekleri Pelecypoda, Gastropoda ve Scaphopoda sınıflarına ait çok zengin Mollusk faunası içerdiği ve birey sayısının da oldukça bol olduğu tespit edilmiştir.Akdeniz ve Karadeniz faunasının hakim olduğu fosil topluluğumuzun stratigrafik yayılımı incelendiğinde, Pelecypoda'dan Nuculana (N.) pernula (Müller), Lasaea rubra (Montaqu), Mysella bidentata (Montaqu), Plagiocardium (P.) papillosum smile (Milaschevitsch), Monodacna caspia (Eichwald), Gastropoda' dan Theodoxus (Theodoxus) pallasi (Lindh), Gracilimurex bicolor (Theile), Rhodacmea (R.) filosa (Conrad) gibi karakteristik türlere dayanarak Holosen yaşlı olduğu sonucuna varılmıştır. Denizel faunaya ait bir grup örnek; Anadara (A.) diluvii (Lamarck), Nuculana (N.) pernula (Müller), Lentidium (L.) mediterraneum (Costa), Corbula (V.) gibba (OIivi), Alvania (T.) reticulata (Montaqu) Akdeniz kökenlidir. Monodacna caspia (Eichwald), Modiolus (M.) phaseolunis (Philippi) Karadeniz (Paratetis) bölgesine aittir. Bu karakteristik türlere göre Akdeniz faunasının hakim olduğu ve Karadeniz faunasınında bol miktarda bulunduğu tespit edilmiştir. Zengin faunanın paleoekolojik özellikleri incelendiğinde, büyük bir çoğunluğunun denizel formlar olduğu saptanmıştır. Bu formlar; Nucula (N.) nucleus (Linne'), Anadara (A.) diluvii (Lamarck), Corbula (V.) gibba (Olivi), Modiolus (M.) phaseolinus (Philippi). Bu denizel formların Theodoxus (T.) pallasi (Lindh), Hydrobia (H.) acuta (Draparnaud), Hydrobia (H.) ventrosa (Montaqu), Rhodacmea (R.) filosa (Conrad), Pseudencylastrum sibiricum (Gerstfeldt) gibi, tatlısu-acısu formları ile birarada bulunması, acısu-tatlısu ve denizel fasiyesin hakim olduğu, ancak Erdek körfezi' nde denizel koşulların kesinlik kazandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT Masters Thesis QUATERNARY MOLLUSCAN FAUNA OF DEEP SEA SEDIMENTATION IN NW OF MARMARA SEA (Erdek Bay) Necla SEVİNÇER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor : Prof Dr.Güler TANER 1998, Page: 93 Jury : Prof. Dr. Güler TANER Prof. Dr. Vedia TOKER Assoc. Prof.Dr. Füsun ALKAYA Thirty sea-bottom mud samples and six cores approximately three meters of depth taken from the south-western part of the Marmara Sea ( Erdek Bay) were investigated. It's established that these Quaternary samples contain very rich Molluscan fauna belonging to the Pelecypod, Gastropod and Scaphopod classes and that the number of individuals is rather abundant.The stratigrafic extension of our fossil assemblage dominantly consisting of Mediterranean and Black Sea fauna were studied, on the basis of characteristic species such as Nuculana (N.) pernula ( Müller), Lasaea rubra (Montaqu), Mysella bidentata (Montaqu), Plagiocardium (P.) papillosum smile (Milaschevitsch), Monodacna caspia (Eichwald) belonging to Pelecypod and Theodoxus (Theodoxus) pallasi (Lindh), Gracilimurex bicolor (Theile), Rhodacmea (R.) filosa (Conrad) belonging to Gastropod, we have reached the result that it is of the Holocene age. A certain number of the samples belonging to this marine fauna is of Mediterranean origin, notably; Anadara (A.) diluvii (Lamarck), Nuculana (N.) pernula (Müller), Lentidium (L.) mediterraneum (Costa), Corbula (V.) gibba (Olivi) and Alvania (T.) reticulata (Montaqu), whereas Monodacna caspia (Eichwald) and Modiolus (M.) phaseolunis (Philippi) belong to the Black Sea ( Paratetis) region. According to these characteristic species we have noted that the Mediterranean fauna is dominant and that the Black Sea fauna is likewise present in abundance. When studying the paleoecologic characteristics of the rich fauna, we have established that the bulk of it consists of marine species.These species are Nucula (N.) nucleus (Linne'), Anadara (A.) diluvii (Lamarck), Corbula (V.) gibba (Olivi), Modiolus (M.) phaseolinus (Philippi). The fact that these marine species can be found together with brackish-fresh water forms such as Theodoxus (T.) pallasi (Lindh), Hydrobia (H.) acuta (Draparnaud), Hydrobia (H.) ventrosa (Montaqu), Rhodacmea (R.) filosa (Conrad), Pseudencylastrum sibiricum (Gerstfeldt), shows that the brackish-fresh water and marine facies are dominant, but the marine conditions are more distinct in the Erdek Bay.