Balışeyh (Kırıkkale) molibden yatağının jeolojisi, yan kayaç petrografisi ve petrolojisi
- Tez No: 76855
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İ. SÖNMEZ SAYILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ore Deposit, Geochemistry, Molybdenite, Granite, Balışeyh, Central Anatolia
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BALIŞEYH ( KIRIKKALE ) MOLİBDEN YATAĞI' NIN JEOLOJİSİ VE YAN KAYAÇ PETROGRAFİSİ VE PETROLOJİSİ Koray SÖZERİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Y. Doç Dr. İ. Sönmez SAYILI Jüri: Prof. Dr. Ayhan ERLER Prof. Dr. Cemal GÖNCÜOĞLU Y. Doç Dr. İ. Sönmez SAYILI Bu çalışmada Kırıkkale ilinin 25 km doğusundaki Balışeyh ilçesinin güneyinde yeralan plutonik kayalar ve onların içindeki molibdenit yatak ve zuhurlarının jeoloji, petrografi ve jeokimyası detaylı olarak ele alınmıştır. Balışeyh Granitoyidi adı verilen bu plutonik kayalar saha gözlemleri ve petrografik çalışmalar sonucu Gölyeri Biyotit - Hornblend - Kuvars monzodiyoriti, Yağmurdede granodiyoriti, Maruftepe graniti ve Çamlıdere granitporfiri olmak üzere dört alt birime ayrılmıştır. Petrografik ve jeokimyasal çalışmalar sonucu granitoyidin kalkalen tipte ve peralümina - metalümina arası karakterli olduğu ve kafemikten - alümino kafemik tip topluluğa geçiş özellikleri sunduğu belirlenmiştir. Köken açısından I veya S tipi diye kesin bir ayrım yapılamamaktadır.II Köken malzemesinin manto ile kabuk materyallerinin karışımı sonucu hibrid bir malzeme olabileceği düşünülmektedir. Balışeyh granitoyidi eser element jeokimyası verilerine göre çarpışma sonrası granitleri olarak sınıflanabilmektedir. Balışeyh molibden cevherleşmesi Çamlıdere granit porfir içinde yer almaktadır. Sahada piropilitik, serisitik ve potasik alterasyon zonları ayırtlanmış ve cevherleşme ile ilişkili oldukları belirlenmiştir. Molibdenit cevherlerinin breşik kuvars damarları içinde manyetit ve piritle beraber volframit, şelit (povellit) içerdiği görülmüştür. Yatakların stokwork molibden yatakları tipine ait olduğu söylenebilmektedir. Anahtar Kelimeler : Maden Yatağı, Jeokimya, Molibden, Granit, Balışeyh, Orta Anadolu
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Master Thesis MINING GEOLOGICAL INVESTIGATION ON BALIŞEYH (KIRIKKALE) MOLYBDENUM DEPOSIT, PETROGRAPHY AND PETROLOGY OF SURROUNDING ROCKS Ankara University Graduate School of Naturel and Applied Sciences Department of Geological Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. İ. Sönmez SAYILI In this study, detailed geological, petrographical and geochemical investigations are conducted on plutonic rocks and molybdenite deposit and occurrences in Balışeyh district of Kırıkkale. Plutonic rocks are named as Balışeyh Granitoid and are differentiated as Golyeri - Biotite - Hornblende - Quartz monzonite, Yağmurdede granodiorite, Maruftepe granite and Camlidere granite porphyry. Petrographic and geochemical studies reveal that Balışeyh granitoid has calcalkaline character and exhibit a transition of typical trends between cafemic and alumino - cafemic type associations. No typical classification can be made due to I or S type granitoids. Source material of magma is interpreted as hybridic between crustal and mantle materials. According to trace element geochemistry Balışeyh granitoid can be classified as post - collisional granite.IV A close relationship seems to exist between molybdenum mineralizations and Çamlıdere granit porphyry. Pyrophylitic, serisitic and potassic alteration zones are identified and their associations with mineralizations are determined. Molybdenite ores occur together with the assemblage of magnetite, pyrite in addition to wolframite, scheelite (powellite). Balışeyh molybdenum mineralizations can be classified as stockwork molybdenite deposits.