Tanrı'ya bağlanma ile dinî başa çıkma ilişkisi
The relationship between attachment to God and religious coping
- Tez No: 768551
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KAYIKLIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Tanrı'ya Bağlanma, Başa Çıkma, Dinî Başa Çıkma, Attachment, Attachment to God, Coping, Religious Coping
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı, bireylerin Tanrı'ya bağlanma stilleri ile dinî başa çıkma tarzları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Nicel desen ve ilişkisel tarama modeline göre tasarlanmış olan araştırmanın örneklemi, Çukurova Üniversitesi'nin çeşitli fakültelerinde eğitim alan 564 öğrencidir. Araştırmada, sosyodemografik değişkenler için Kişisel Bilgi Formu; Tanrı'ya bağlanma stilleri için Tanrı'ya Bağlanma Envanteri (TBE); dinî başa çıkma tarzları için ise Dinî Başa Çıkma Tarzları Ölçeği (DBTÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde; t-test, ANOVA, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon ve çoklu karşılaştırma testlerinden LSD analizleri kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, Tanrı'ya güvenli bağlanma ile olumlu dinî başa çıkma arasında yüksek düzeyde, pozitif yönde, anlamlı bir ilişki; Tanrı'ya güvenli bağlanma ile olumsuz dinî başa çıkma arasında düşük düzeyde, pozitif yönde, anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Tanrı'ya kaygılı bağlanma ile olumsuz dinî başa çıkma arasında yüksek düzeyde, pozitif yönde, anlamlı bir ilişki bulunurken; Tanrı'ya kaçınmacı bağlanma ile olumsuz dinî başa çıkma arasında orta düzeyde, pozitif yönde, anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Tanrı'ya kaygılı bağlanma ve kaçınmacı bağlanma ile olumlu dinî başa çıkma arasında negatif yönde bir ilişki olsa da, bu ilişkiler anlamlılık düzeyinde bulunmamıştır. Ortaya çıkan sonuçlar literatür çerçevesinde yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, which investigates the relationship between God attachment styles and religious coping styles, was designed according to the quantitative design and relational screening model. The sample of the research consists of 564 students studying at various faculties of Çukurova University. Personal Information Form for sociodemographic variables; Turkish adaptation of Attachment to God Inventory (AGI) for God attachment styles; and Turkish adaptation of Religious Coping Scale ( RCOPE) for religious coping styles, were used in this study. In the analysis of data; t-test, ANOVA, Pearson Product-Moment Correlation and LSD that is a kind of multiple comparisons tests were used. According to the results obtained, a highly positive and significant relationship between secure attachment to God and positive religious coping; a low-level positive and significant relationship was found between secure attachment to God and negative religious coping. While there is a highly positive and significant relationship between anxious attachment to God and negative religious coping; a moderately positive and significant relationship was found between avoidant attachment to God and negative religious coping. There was no significant relationship between insecure (anxious and avoidant) attachment to God and positive religious coping although it was negative relationship. These results were interpreted within the framework of the literature.